Scanner: Konec revoluce v Daily Telegraph

Jason Seiken

Jason Seiken Zdroj: archiv

Šéfové Telegraph Group, vydavatelé největšího seriózního deníku v Británii The Daily Telegraph, vyhodili Jasona Seikena.

Bývalý programový ředitel americké televize PBS přišel před necelými dvěma lety, aby zařídil výdělečnost telegrafnímu webu. Seiken nastoupil jako společný šéfredaktor tiskového a webového Telegraphu, aby vzápětí funkci zrušil a svoji roli před půl rokem „posunul komerčním směrem“. Výsledkem bylo, že Telegraph začal otevřeně panáčkovat, jak mu veleli inzerenti.

„Nikdo nemá najednou všechno v hlavě – dovednosti v oblastech tisku, netu, audia, videa, infografice, blogování, akvizicích, televizích…,“ řekl Seiken tehdy na obhajobu svého nepopulárního kroku. (A ještě asi třicet takových věcí jmenoval; Scanner oponuje, že na tomto principu by žádná větší firma neměla šéfa, o předsedech vlád nemluvě – ne že by to někdy nebylo lepší.)

Jeden člověk nemůže znát všechny absurdní detaily, ale může nést odpovědnost – a naštěstí pro Telegraph to už nebude Seiken, nýbrž tamní letitý novinář Chris Evans.