Scanner: Novinář podle Kiplinga

Peter Oborne

Peter Oborne Zdroj: archiv

„Když spočítat znáš hromadu svých zisků a na jediný hod vše riskovat zas po prohře se vracet k východisku a nezavzdychnout nad hořem svých ztrát“

Nestane se často, že by Scanner měl příležitost začít článek poezií. Může za to Peter Oborne, britský novinář, někdejší šéf politického zpravodajství týdeníku The Spectator a donedávna totéž i v nejprodávanějším ostrovním deníku The Daily Telegraph (bulvár se nepočítá). Konzervativní chlapík se vším všudy.

Oborne (57) všem vytřel zrak, když 17. února rezignoval na svoji funkci v denním telegrafu kvůli tomu, že redakce deníku byla nucena psát o velkých inzerentech v příznivějším světle, než by tomu bylo, kdyby inzerenty nebyli. „Opakuje se to nejméně dva roky,“ řekl v následném rozhovoru pro BBC. „Například o bance HSBC se nesmělo napsat nic zásadně nepříznivého.“

Řečená banka je předmětem vyšetřování kvůli de facto financování islámského terorismu a porušování řady dalších bankovních předpisů. Kromě toho zmínil několik dalších inzerentů, mezi nimi například maloobchodní řetězec Tesco a rejdařství Cunard.

„Mrzí nás, že Peter Oborne se obrátil vůči vlastním novinám,“ pravilo strohé prohlášení Telegrafu. Alespoň něco má česká žurnalistika s tou britskou společné, můžeme si zamnout ruce.

“…pak pán, pak vítěz na širé jsi zemi — a co je víc: pak, synu můj, jsi muž!“ Feministé prominou.

Daniel DeylDaniel Deyl | Repro StrategieDaniel Deyl