Šéf NWR rezignoval. Krúpa: Krysy opouštějí potápějící se loď

šéf NWR Gareth Penny

šéf NWR Gareth Penny Zdroj: ctk

Generální ředitel společnosti New World Resources (NWR) Gareth Penny nabídl svou rezignaci ke konci tohoto měsíce na funkci výkonného předsedy představenstva firmy. Ředitelské funkce nabídli již k dnešnímu dni k dispozici i další tři členové představenstva: Alyson Warhurstová, Bessel Kok a Ian Ashby.

Společnost v prohlášení uvedla, že podniká veškeré „praktické kroky“, aby co nejvíce snížila náklady a zefektivnila zbývající aktivity.

NWR je majitelem černouhelné společnosti OKD, která je od minulého týdne v úpadku. V insolvenčním návrhu, který česká uhelná společnost sama na sebe podala, OKD uvedla, že má více než 650 věřitelů a dluží přes 17 miliard korun.

Jihoafričan Penny funkci výkonného předsedy NWR zastával od října 2012. Jeho povinnosti převezme k poslednímu květnu Boudewijn Wentink, který rovněž zůstane výkonným ředitelem NWR. Obdobně Barry Rourke bude nadále vykonávat funkci nevýkonného ředitele NWR.

Krúpa: Krysy opouštějí potápějící se loď

„Krysy opouštějí potápějící se loď, začalo to Zdeňkem Bakalou. Odstoupením z funkce se ale zodpovědnosti za své činy nevyhnou,“ reagoval slovenský finančník Pavol Krúpa, jehož skupina Arca Capital je minoritním akcionářem NWR.

Krúpa poměry v těžební firmě dlouhodobě kritizuje. Dnes vyzval českou vládu, aby iniciovala vytvoření analýzy závazků, ke kterým se firma podle Arca Capital zavázala při privatizaci menšinového podílu v černouhelné firmě OKD v roce 2004.

Podnikatel Bakala definitivně opustil NWR v únoru. Skupina CERCL, která byla do té doby většinovým akcionářem firmy a která Bakalovi z poloviny patří, se rozhodla z uhelné společnosti odejít. Novým vlastníkem se stala skupina Ad Hoc Group (AHG), která sdružuje tři britské investiční společnosti.