Štefunko skončí jako šéf investic PPF, v minulosti stál za akvizicí O2

Martin Štefunko

Martin Štefunko Zdroj: Archiv E15

Skupinu PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera opustí ke konci letošního roku investiční ředitel Martin Štefunko, který stál například za akvizicí největší tuzemské telekomunikační společnosti O2 Czech Republic. V PPF strávil pět let. Informaci o odchodu Štefunka potvrdilo deníku E15 několik na sobě nezávislých zdrojů.

Vztahy se skupinou PPF ale Štefunko nepřetrhá úplně. Dosavadní šéf dozorčí rady telekomunikačního lídra má s PPF nadále externě spolupracovat na strategických projektech, které dosud řídil. Zřejmě půjde především právě o rozvíjení značky O2, s níž má Kellner velké plány.

Samotný Štefunko se ke svému odchodu z PPF nevyjádřil a odkázal na ředitele skupiny pro vztahy s veřejným sektorem Vladimíra Mlynáře. Ten pouze uvedl: „Je to nesmysl. Neví, kam dřív skočit.“

Podobný model jako u Šmejce

Odchod z výkonné pozice každopádně Štefunkovi umožní plně se soustředit na strategii, protože si uvolní ruce od denního řízení. Jde o podobný model rozchodu, který si PPF již vyzkoušela, když ji opouštěl Jiří Šmejc. Ten sice přestal být akcionářem PPF, ale nadále s ní spolupracuje na rozvoji splátkové skupiny Home Credit či bankovního domu Air Bank. Šmejc může nadále využívat kancelář v sídle PPF v pražských Dejvicích, přestože má vlastní investiční skupinu Emma Delta.

Martin Štefunko nastoupil do PPF v roce 2009, poté co odešel z česko-slovenské investiční skupiny Penta, kde měl na starosti řízení investičních projektů, zejména budování maloobchodního řetězce Žabka a sítě lékáren Dr. Max. Řídil i rozvoj sázkového holdingu Fortuna či se kupříkladu podílel na převzetí Severomoravských vodáren a kanalizací. Při svém odchodu z Penty si odnesl na odměnách okolo 800 milionů korun.

Šéfoval i Eldoradu

Ve skupině PPF vedl ruského prodejce elektroniky Eldorado, zařízl neúspěšný mediální projekt Naše adresa nebo byl při úspěšném rozstřelu mezi miliardáři Petrem Kellnerem a Karlem Komárkem kvůli Sazce.

Štefunko studoval na Ekonomické univerzitě v Bratislavě, kde po magisterském studiu získal rovněž doktorát v oboru ekonomické teorie a historie ekonomického myšlení. Vzdělával se také na rakouské Univerzitě Johanna Keplera (obor bankovnictví a finance) a v americkém Mises Institute. Je švagrem miliardáře Daniela Křetínského, který je šéfem Energetického a průmyslového holdingu.