Pět příležitostí pro budoucnost. Jak nejlépe spořit a investovat pro vaše děti

Z hlediska spoření by mělo být hlavním úkolem rodičů zajistit co nejhladší start potomka do života.

Z hlediska spoření by mělo být hlavním úkolem rodičů zajistit co nejhladší start potomka do života. Zdroj: Grafika e15

Častou otázkou většiny rodičů je, jak nejlépe spořit dětem. Vybrat si z široké nabídky finančních domů rozhodně není jednoduché. Zvláště když ještě vezmeme v potaz, že na konkrétní „značce“ produktu nezáleží ani tak jako na jeho typu, délce investičního horizontu a cíli.

Nedávný průzkum Stavební spořitelny České spořitelny (Buřinka) ukázal, že až 70 procent českých rodičů spoří nebo investuje finanční prostředky pro své potomky a dalších 21 procent to plánuje.

Nejčastějšími cíli bývá kvalitní vzdělání, první auto, vlastní bydlení potomka nebo prostě jen finanční rezerva pro první kroky v dospělosti. „Z hlediska spoření by mělo být hlavním úkolem rodičů zajistit co nejhladší start do života. V zásadě platí, že čím větší majetek se podaří vytvořit, tím kvalitněji se daný záměr podaří naplnit,“ míní Jan Macek ze společnosti Conseq Investment Management.

„Ať už je ale plán jakýkoliv, důležité je začít co nejdříve,“ říká Jan Grufík, Partner Freedom Financial Services. Každý promeškaný rok je kvůli fungování složeného úročení citelně znát. S tím souvisí i výnos, kdy také každé procento ročně navíc tvoří velký rozdíl.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!