Photon Energy chce vstoupit na pražskou burzu, akcie by se obchodovaly na alternativním trhu

Burzovní palác Praha

Burzovní palác Praha Zdroj: eduard erben E15

Burzovní palác Praha
Burzovní palác Praha
Burzovní palác Praha
4
Fotogalerie

Mezinárodní fotovoltaická společnost s českými kořeny Photon Energy N.V. chce vstoupit na pražskou burzu. Akcie Photon Energy mají být obchodovány na alternativním trhu Free Market, který není hlavní trhem burzy. Cenné papíry společnosti jsou od roku 2008 kotované na alternativním kapitálovém trhu NewConnect burzy ve Varšavě.

"Bližší informace sdělíme na tiskové konferenci, která se uskuteční tento týden," uvedl dnes Krčmář. Photon Energy byla založena v roce 2008 v Praze, současné sídlo společnosti je v nizozemském Amsterdamu. Další kanceláře má firma v Česku, na Slovensku, v Německu, Švýcarsku a v Austrálii.

Photon Energy dosud postavila v Evropě a Austrálii fotovoltaické elektrárny s výkonem více než 50 megawattů (MW). Divize Photon Energy Operations poskytuje provoz, servis a monitoring fotovoltaických elektráren s výkonem více než 180 MW, z toho skoro 100 MW v ČR. Kromě toho spravuje vlastní portfolio elektráren o výkonu 26 MW ve třech zemích na dvou kontinentech.

Mluvčí Burzy cenných papírů Praha Jiří Kovařík řekl, že k případné emisi Photon Energy nemá zatím žádnou oficiální informaci. Připomněl, že Free Market je neregulovaným, alternativním trhem pražské burzy.

"To znamená, že trh je regulován pouze pravidly burzy," uvedl. Jediná emise, která se dosud na Free marketu vyskytuje, je podle něj emise společnosti Stock.

Instalovaný výkon solárních elektráren v Česku od roku 2012 prakticky stagnuje. Ke konci letošního prvního pololetí bylo v instalováno 2045,5 MW zdrojů, které energii ze slunce vyrábějí. To je o zhruba dvě procenta méně než na konci roku 2012. Podle analytiků je důvodem stagnace zastavení státní podpory novým zdrojům od začátku roku 2014.

Během takzvaného solárního boomu na přelomu desetiletí se instalovaný objem solárních elektráren v ČR zvýšil za rok víc než čtyřnásobně, a to z 465 MW ke konci roku 2009 na 1959 MW v roce 2010.