Počet insolvencí ve světě vzroste příští rok o třetinu, odhaduje Atradius

Příští rok ve světě stoupne počet firem v insolvenci o 33 procent.

Příští rok ve světě stoupne počet firem v insolvenci o 33 procent. Zdroj: Profimedia

Nejvíce bankrotů se očekává v Itálii. Na snímku italský premiér Mario Draghi.
2
Fotogalerie

Počet insolvencí v roce 2022 vzroste ve světě meziročně o 33 procent. Bankrot hrozí především firmám, jejichž přežití dosud záviselo na mimořádných státních podporách, které nyní postupně končí. Vyplývá to z odhadů úvěrové pojišťovny Atradius, která patří mezi světové lídry v pojištění pohledávek, poskytování záruk a vymáhání pohledávek.

Letos bude firemních bankrotů ve srovnání s rokem 2020 o jedno procento méně. V ohrožení budou podle pojišťovny příští rok zejména ty podniky, jež se potýkaly s problémy už před pandemií. Stále více firem ale bude muset čelit prudkému růstu cen vstupních materiálů a energií.

„Státní fiskální podpory a moratoria pomohly řadě firem překonat krizový rok 2020 a pokusit se letos o restart. Některým z nich se to povedlo, mnohé ale po ukončení podpůrných programů samy fungovat nezvládnou a příští rok zkrachují,“ uvedla ředitelka české pobočky pojišťovny Atradius Markéta Stržínková. Situaci podle ní zkomplikuje také pomalejší obnova hospodářství způsobená mimo jiné výpadky ve světových dodavatelských řetězcích.

Konec Bohemia Energy. Co dělat, když zkrachuje váš dodavatel energií?

Video placeholde
Krach Bohemia Energy: Co se stane, když dodavatel končí • Videohub

V Evropě se celkový meziroční nárůst počtu insolvencí projeví už letos, Severní Amerika a asijsko-pacifická oblast si klesající trend pro rok 2021 v důsledku silné podpory vlády USA a masivního zotavení ekonomiky ještě udrží. V příštím roce už ale počet bankrotů meziročně vzroste ve všech třech regionech. Nejvíce v asijsko-pacifické oblasti, o něco méně pak v Evropě a USA, kde se čeká meziroční zvýšení o šest procent.

Ve srovnání s obdobím před pandemií pro rok 2022 očekává Atradius největší nárůst počtu insolvencí v Itálii (o 34 procent), Velké Británii (o 33 procent) a Austrálii (o 33 procent). S odhadovaným přírůstkem o pětinu mezi lety 2019 a 2022 však stranou nezůstane ani Česká republika.

„Největší obavy budí prudké zdražování některých vstupních materiálů nebo jejich naprostý nedostatek. Také růst cen energií a paliv je dramatický, a navíc přišel náhle. To vše bude mít zásadní dopad především na malé a střední podniky, které tuto situaci nemusí zvládnout. Relativně menší dopad na růst insolvencí v Česku bude mít příští rok naopak ukončování fiskální podpory. Jednak k jejímu podstatnému omezení došlo už letos a jednak byla ve srovnání se západními zeměmi méně rozsáhlá,“ upozornila Stržínková.

Pro období po roce 2022 Atradius očekává stabilizaci počtu firemních bankrotů, nebo jejich mírný pokles. „Takzvané zombie firmy, které nemohly dlouhodobě přežít bez státní podpory, již budou v insolvenci. Z trhu navíc postupně zmizí subjekty, které se ve snaze překonat koronavirovou krizi až příliš zadlužily,“ uzavřela Stržínková.