Hrozící bankroty firem má odvrátit nový zákon. Těm, kteří už potíže mají, ale nepomůže

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO)

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) Zdroj: Úřad vlády ČR

Jen několik měsíců před volbami přišla ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) s očekávaným zákonem o preventivní restrukturalizaci. Ta má pomoci firmám včas – a diskrétně – vybřednout z finančních problémů a vyhnout se tak insolvenci. Zavedení nového nástroje pro záchranu životaschopných firem požaduje po Česku evropská směrnice. Místo novely insolvenčního zákona se rozhodla Benešová jít cestou zcela nového zákona, který zavádí nový rejstřík i novou agendu pro soudce. To může uvedení preventivní restrukturalizace do praxe zpomalit.

„Preventivní restrukturalizaci lze definovat jako proces včasného ozdravění podnikatele, u kterého byla včas rozpoznána podniková krize, a u kterého tato krize ještě nedospěla do stádia úpadku,“ vysvětluje ministerstvo v návrhu, který bude muset zřejmě převzít nová vláda, vzešlá z říjnových voleb. Podnikatel se v rámci záchrany dohodne s vybranými klíčovými věřiteli, tedy ne se všemi jako u insolvence, na restrukturalizačním plánu.

Celý proces přitom není nutné nikde zveřejňovat a i soudy mají být na informace skoupé. To by mělo motivovat podnikatele k včasnému řešení problémů tak, aby se veřejně nepropíral jejich neúspěch v rámci insolvenčního řízení. „Negativní publicita zhoršuje přístup podnikatele k úvěrovému financování a zhoršuje postavení obchodní značky podnikatele na relevantním trhu,“ popisuje rezort. V nově zřízeném restrukturalizačním rejstříku se nicméně může objevit zápis, pokud se podnikatel rozhodne požádat soud o moratorium nebo jiný zásah.

Nástroj nemá sloužit pro záchranu všech firem, směrnice samotná říká, že u beznadějných případů je třeba co nejrychleji přistoupit k likvidaci. Zavedení směrnice s napětím čekala poslední dva roky odborná veřejnost, z připraveného návrhu jsou však někteří rozpačití. „Osobně považuji snahu vytvářet nový zákon za cestu špatným směrem. Soudní praxi trvá mnoho let, než se sjednotí na výkladu nového předpisu. Neřešili bychom rozhodně situaci firem postižených současnou krizí,“ míní předseda insolvenční sekce České advokátní komory Michal Žižlavský.

„Preventivní restrukturalizaci potřebujeme, o tom není sporu. Jednoduché a funkční řešení jsme si mohli nedávno vyzkoušet. Šlo o nové mimořádné moratorium,“ dodal Žižlavský s tím, že díky moratoriu se v uplynulých měsících  podařila restrukturalizace letecké společnosti Smartwings. Podle Žižlavského by vláda měla navázat na tuto zkušenost, nový nástroj pak lze zavést v rámci novely insolvenčního zákona.

Zavedení nového nástroje vítá insolvenční správce a advokát Jan Mašek, který se rovněž domnívá, že bude nějakou dobu trvat, než si podnikatelé i soudci na nový institut zvyknou. „S ohledem na poznatky z praxe, bude podle mého názoru největší překážkou jeho využití fakt, že úprava je určena pro podnikatele, kteří ještě nejsou v úpadku a pouze jim hrozí,“ domnívá se Mašek. „V této fázi krize podniku však čeští podnikatelé své problémy řeší bohužel málokdy,“ dodává s tím, že v prvních letech nástroj zřejmě využijí spíše větší firmy.

Kdyby podle Maška preventivní restrukturalizace v Česku fungovala už během koronavirové pandemie, mohla prospět některým firmám, u kterých bylo v posledním roce vyhlášené moratorium. Kromě Smartwings a ČSA šlo třeba o společnost Arca Capital Bohemia, cestovní kancelář Firo-tour nebo výrobce oděvů Blažek Praha.

V Česku je nyní možné provést reorganizaci jen jako jedno z řešení úpadku, přičemž zachránit se podaří jen minimum firem. Za posledních třináct let podle ministerstva spravedlnosti úpadek v 98,4 procenta případů skončil likvidačním konkurzem, jen v 1,6 procenta případů byla povolena reorganizace a z toho asi polovinu se nepovedlo zdárně dokončit. V absolutních číslech se od zavedení insolvenčního zákona v roce 2008 podařila reorganizace jen 89 podnikatelům. Důvodem je zejména fakt, že firmy jdou do insolvence často pozdě, ve chvíli, kdy už není co zachraňovat.