Podpora vzdělávání a výchova nových talentů je pro DAKO-CZ prioritou

...

... Zdroj: DAKO-CZ

Investice do vývoje nových talentů se vyplácejí, a tak je pro společnost DAKO-CZ aktivní podpora vzdělávání a výchova nových zaměstnanců prioritou. Nejenže firma aktivně podporuje vzdělávání v regionu, ale pozitivně přistupuje i ke spolupráci s vysokými školami a nebrání se ani stáži zahraničních studentů.

Spolupráce se studenty

Společnost DAKO-CZ, člen skupiny Czechoslovak Group, dlouhodobě podporuje vzdělávání studentů v regionu. Díky těmto aktivitám se jí daří získávat nové potenciální zájemce o práci v této tradiční a zároveň velmi specifické firmě zaměřené na výrobu brzdových systémů a komponentů pro kolejová vozidla. DAKO-CZ pozitivně přistupuje i ke spolupráci s vysokými školami. Studenti píší o problematice vlakových brzd své odborně zaměřené bakalářské a diplomové práce. „Jsme rádi, že je naše společnost a tématika výroby brzdových systémů a komponentů pro studenty zajímavá. V minulosti jsme takto spolupracovali se Žilinskou univerzitou v Žilině a nyní nás oslovil student ČVUT v Praze,“ uvádí Dagmar Matúšová, generální ředitelka společnosti DAKO-CZ.

Spolupráce s univerzitou v Žilině dokonce vyústila v posílení konstrukčního týmu firmy, když student Jakub Bartuš po absolvování školy přijal pracovní nabídku v DAKO-CZ na pozici vývojového pracovníka. Na Slovensku žádný výrobce brzd kolejových vozidel není, což mu rozhodování usnadnilo.

Pozitivní zkušenost se zahraniční studentkou

V loňském roce se společnosti DAKO-CZ osvědčila i spolupráce se zahraničními studenty. Na základě dlouhodobé spolupráce nás oslovila Vyšší odborná škola, Střední průmyslová škola a Obchodní akademie Čáslav s nabídkou stáže zahraniční studentky ze Slovinska. Od března do května tak měla slovinská studentka, slečna Klavdija Ketiš, možnost poznat chod české společnosti. Klavdjia postupně během tří měsíců stáže prošla různými odděleními. Od obchodního úseku, marketingového oddělení až po oddělení nákupu, kde se aktivně zapojila do chodu úseku.

A jak hodnotila stáž sama Klavdija? „Už když jsem přišla do společnosti DAKO-CZ poprvé, věděla jsem, že to budou dobré 3 měsíce. Každý se tu ke mně choval velmi mile a laskavě. Zejména práce v oddělení nákupu mě velice bavila a byla jsem tam šťastná. Kolegové byli velmi přátelští, vše mi vysvětlili a díky tomu jsem se naučila hodně nových věcí.“

Stáž Klavdije byla oceněna slovinskou Národní agenturou pro evropské vzdělávací projekty, jako velmi úspěšná a vynikající příklad spolupráce škol s podnikovou sférou.„Získané ocenění nás velmi těší a jsme nakloněni další spolupráci se zahraničními studenty“, doplňuje Dagmar Matúšová, generální ředitelka DAKO-CZ.