Polsko díky aktivitě průmyslu zrychlilo, roste o 3,4 procenta za rok

Polský zlotý (ilustrační foto)

Polský zlotý (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: rosipaw via Flickr

Polská ekonomika ve třetím čtvrtletí podle sezonně přepočtených údajů vzrostla proti předchozím třem měsícům o 0,9 procenta, a mírně tak zrychlila tempo z 0,8 procenta ve druhém čtvrtletí. Ve své zprávě to odhadl polský statistický úřad. Meziroční tempo růstu zrychlilo na 3,4 procenta z úrovně 3,3 procenta v předešlých třech měsících.

Mezičtvrtletní výsledek odpovídá odhadům ekonomů, kterých se dotazovala agentura Reuters. Expanzi ve třetím čtvrtletí podpořil zejména průmyslový sektor a stavebnictví, uvedl šéf statistického úřadu Janusz Witkowski. K růstu přispěl rovněž obchod a sektor dopravy.

Celoroční tempo růstu hrubého domácího produktu (HDP) by mohlo mírně překonat loňský výkon 3,3 procenta, odhadl statistický úřad.

Polská centrální banka tento týden předpověděla, že ekonomika v letech 2015-2017 poroste stabilním tempem kolem 3,4 procenta. Spotřeba domácností bude dál stabilně růst a podpoří ji klesající nezaměstnanost spolu s růstem mezd. Polsko se v nejbližší době vymaní z deflace a růst spotřebitelských cen se bude postupně zrychlovat; nejméně do roku 2017 ale inflace zůstane pod cílovou úrovní 2,5 procenta, odhadla banka.

Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí podle dnešního předběžného odhadu zpomalila růst na 0,5 procenta z předchozích 1,1 procenta ve druhém čtvrtletí, překonala však odhady analytiků. Meziroční růst zpomalil na 4,3 procenta z tempa 4,6 procenta ve druhém čtvrtletí. V rámci visegrádské čtyřky ale česká ekonomika teď roste nejrychleji.

Slovenská ekonomika zrychlila meziroční tempo růstu na 3,6 procenta z předchozích 3,4 procenta, a dosáhla tak nejrychlejšího tempa meziročního růstu za posledních téměř pět let. Maďarsko zvolnilo meziroční růst na 2,3 procenta z předchozího tempa 2,7 procenta.