Babiš může koupit Mlékárnu Hlinsko, vznikne jednička na trhu

krávy, mléko, zemědělství

krávy, mléko, zemědělství Zdroj: ctk

Agrofert podnikatele Andreje Babiše může koupit Mlékárnu Hlinsko, která prodává pod značkou Tatra. Povolil mu to Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Potvrdil to dnes předseda ÚOHS Petr Rafaj. Podle něj spojení firem nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže. Fúzí může vzniknout nová jednička na českém trhu. Agrofert už vlastní olomouckou Olmu.

ÚOHS ve správním řízení posuzoval především dopady spojení na trhy výkupu syrového kravského mléka, výroby a prodeje konzumního mléka, výroby a prodeje másla a dalších mléčných výrobků. Podle Rafaje dojde jen k mírnému navýšení tržních podílů. „Na části dotčených trhů má spojení pouze konglomerátní povahu, tedy působí na něm jen jedna ze spojujících se firem,“ uvedl Rafaj. Připomněl také, že na jednotlivých trzích působí konkurenti se srovnatelnou tržní silou. „Značná část výrobků směřuje do obchodních řetězců, které mají vůči svým dodavatelům silnou vyjednávací pozici. Fúze tedy nebude mít za následek narušení hospodářské soutěže,“ dodal Rafaj.

Mlékárna Hlinsko patří k největším tuzemským podnikům v oboru. Většinovým vlastníkem firmy je Daniela Domáčková, která drží téměř 66 procent podniku. Již dříve potvrdila, že s Agrofertem jedná o prodeji svého podílu. Zbylých 34,2 procenta drží zemědělci prostřednictvím mlékárenského sdružení ze Sněžného.

Agrofert již vlastní olomouckou mlékárnu Olma. V mlékárenských kruzích se podle týdeníku Euro rovněž spekuluje o tom, že Babiš má zájem o jihočeskou Madetu. Její majitel Milan Teplý ale vždycky vylučoval, že by firmu prodal.

Agrofert je jedničkou tuzemského zemědělsko-potravinářského sektoru. Předloni koupil svého největšího konkurenta v oboru, podnik Agropol Group. Nedávno převzetím firem skupiny Wotan vstoupil také do oblasti lesnictví, těžby a zpracování dřeva. Holding je rovněž těsně před koupí tuzemské jedničky na pekárenském trhu United Bakeries. „V budoucnosti se i nadále bude skupina zaměřovat hlavně na restrukturalizaci zemědělských a potravinářských firem,“ uvedla firma koncem května.