Brněnský Vinex se zřejmě posune na jaro

Vinex

Vinex Zdroj: bvv.cz

Mezinárodní vinařský veletrh Vinex se v budoucnu zřejmě posune na jarní a pro vinaře vhodnější období a částečně změní i podobu směrem k více kongresové akci. Novinářům to dnes řekl generální ředitel pořadatelských Veletrhů Brno Jiří Kuliš.

Loni kvůli menšímu zájmu vinařů způsobený špatnou tehdejší úrodou dostal dříve několikadenní veletrh formu jednodenní degustační výstavy spojené s gastronomickým Horeca fórem. Letošní Vinex se uskuteční souběžně s potravinářským veletrhem Salima a tiskařským a obalovým veletrhem Embax od 28. února do 2. března na brněnském výstavišti.

„Uvažujeme o posunu (Vinexu) na konec dubna či začátek května. Současný termín není příliš vyhovující, vinaři v této době ochutnávají vína, která již znají, a nová ještě nejsou hotová,“ uvedl Kuliš. Navíc se ve zhruba stejné době koná i světová výstava ProWine v německém Düsseldorfu.

Letos se bude podle ředitelky potravinářských veletrhů Věry Menšíkové na veletrhu prezentovat zhruba 120 firem včetně 25 moravských a českých středních a menších vinařství, výrobci vinařských technologií a také producenti a distributoři vína ze Slovenska, Rakouska, Maďarska, Španělska a Itálie.

Loni zaznamenal Vinex pokles vystavovatelů. Jednodenní akce se zúčastnila necelých pět desítek vinařů z Česka a Rakouska. O rok dříve, kdy se rovněž Vinex konal souběžně se Salimou, si cestu do Brna našlo 72 firem z devíti zemí.

Na loňské účasti se podle vinařů i vedení brněnských veletrhů projevila špatná tehdejší sklizeň. „V roce 2011 neměli vinaři co ukazovat, protože úroda byla špatná. Spojení Vinexu a Horeca fóra bylo přechodným způsobem, jak vinařskou tématiku na výstavišti zachovat,“ podotkl Kuliš. Vinex také i na základě domluvy s vinaři změní podle něj svou podobu směrem ke kongresové formě, měl by ale stále mít kontraktační podobu. Některé známější firmy loni Vinex vynechaly, jiné zase daly přednost pražské výstavě Víno a destiláty, která se koná na konci dubna a s níž by si tak Vinex konkuroval.

Součástí letošního Vinexu bude tradičně degustační zóna s oceněnými víny mezinárodní soutěže Grand Prix Vinex s 277 vzorky vín hodnocených nad 80 bodů. Letošním šampiónem se stalo Rulandské šedé 2010 slámové víno z vinařství Znovín Znojmo. Loňské vítězství v kategorii Nejlépe hodnocená kolekce obhájilo Vinařství Josef Valihrach.