Česká potravinářská střívka dobývají svět. Tržby atakují deset miliard

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Jediní dva čeští výrobci střívek loni opět nezklamali, zvýšili tržby i zisk. Společnost Viscofan z Českých Budějovic hlásí nárůst tržeb o pět procent na 6,3 miliardy korun, jilemnické společnosti Devro pak tržby stouply obdobným tempem, a to na 3,5 miliardy. Ještě lépe se dařilo v ziscích – Viscofanu vzrostl téměř o třetinu na 992 milionů, Devru dokonce téměř o dvě pětiny na 1,21 miliardy. V obou případech jsou to rekordní částky.

„Hlavní vliv měla dlouhodobá stabilní situace prodejů a skutečnost, že odbyt českobudějovického Viscofanu je rozložen do 130 zemí celého světa,“ uvedl generální ředitel a jednatel firmy Miloslav Kamiš, která je součástí španělské skupiny Viscofan Group, největšího světového výrobce umělých střívek určených zejména pro masný průmysl.

Devru patřícímu do nadnárodní stejnojmenné skupiny s provozy ve Skotsku, Austrálii a USA se podle výroční zprávy loni více dařilo na obou amerických kontinentech a v Asii, kde zavedlo nové výrobky. „K výsledkům pozitivně přispělo i oslabení kurzu koruny vůči dolaru a zvýšení hodnoty tržeb v korunovém ekvivalentu. Pozitivně rovněž působil celosvětový pokles cen energií,“ uvedl jednatel firmy Petr Gabat. Příznivý vliv mělo i snižování nákladů na jednotku výroby či snížení stavu zásob.

tržby výrobců střívek 2015tržby výrobců střívek 2015 | e15

Tržby a zisky rostou oběma firmám již několik let a i výhledy jsou optimistické. Viscofan sice pro letošek plánuje tržby zhruba jako loni, zisk by měl ale stoupnout o dalších pět procent, a překročit tak o dvě stě milionů magickou hranici miliardy. K tomu by měly pomoci zejména významné investice do technologií z předcházejících let.

Viscofan hodlá do technologií investovat i nadále, má na to připravených zhruba 200 milionů. „V Českých Budějovicích jde hlavně o plastikové technologie, ve kterých jsme technologickým a vývojovým centrem celé skupiny včetně řízení výrobních operací v Brazílii a Mexiku,“ dodal Kamiš.