Ekonom Zámečník obhájil post v dozorčí radě Budvaru

Miroslav Zámečník

Miroslav Zámečník Zdroj: E15 Anna Vackova

Miroslav Zámečník
Pivovar Budějovický Budvar
Pivovar Budějovický Budvar
4
Fotogalerie

Dozorčí rada národního podniku Budějovický Budvar, ve které ministerstvo zemědělství loni vyměnilo třetinu členů, zažila letos zatím jen drobnou změnu. Její člen a ekonom Miroslav Zámečník nastoupil druhé funkční období, které trvá pět let.

Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) jmenoval Zámečníka do dozorčí rady Budvaru podle obchodního rejstříku koncem ledna. “Zámečník je uznávaným českým ekonomem s mezinárodní zkušeností a tuto svou kvalifikaci zúročuje i svým působením v dozorčí radě Budějovického Budvaru,” uvedl mluvčí rezortu Vojtěch Bílý. Jiný kandidát podle něj na tuto pozici nebyl.

“Během prvního funkčního období jsem stihl Budvar už trochu poznat,” zdůvodnil Zámečník své pokračování. “Byl spuštěn ohromný investiční program související se zvyšováním kapacity. Hospodářská čísla jsou velmi dobrá a export jde také dobře,” doplnil. Budvar patřící k předním českým pivovarům loni zvýšil tržby meziročně o 6,7 procenta na 2,55 miliardy korun, což je největší hodnota v historii firmy. Zisk před zdaněním dosáhl 327,9 milionu korun. 

Zámečník působil v dozorčí radě od listopadu 2013 do listopadu 2018, čímž se řadí k jejím nejdéle sloužícím členům. Delší dobu v ní úřaduje Jan Procházka, který nastoupil v roce 2012 a nyní zastává funkci předsedy. Dozorčí rada Budějovického Budvaru má devět členů, z nichž šest jmenuje ministerstvo zemědělství a tři volí zaměstnanci podniku. Nominace ministerstva podléhají ještě schválení Vládního výboru pro personální nominace. 

Tehdejší ministr zemědělství Jiří Milek (za ANO) loni rozhodl o odchodu Zdeňka Adamce, Jiřího Jirsy a Simony Prečanové z dozorčí rady. Během působení na ministerstvu stihl Milek jmenovat jen někdejší náměstkyni ministra pro potravinářskou výrobu Vieru Šedivou, která je dnes pouze zaměstnankyní sekce zemědělství a potravinářství ministerstva. Dozorčí radu doplnil až Milkův nástupce Miroslav Toman (ČSSD) loni v listopadu, jmenoval Petra Braného a Jana Sixtu. 

Dozorčí rada Budvaru není jediná, ve které má Miroslav Zámečník post. Dále působí v dozorčích radách České exportní banky, poradenské firmy BVCE, společnosti UNIGEO nebo WEDOMWILL. Je také hlavním analytikem týdeníku Euro.