Babišův muž pro zemědělství mění třetinu dozorčí rady Budvaru

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Petr Dvořák, Budvar
Pivovar Budějovický Budvar
Ministr zemedělství v demisi Jiří Milek
Pivovar Budějovický Budvar
5
Fotogalerie

Z devítičlenné dozorčí rady Budějovického Budvaru, ve které šest zástupců vybírá ministerstvo zemědělství, museli k 16. lednu odejít Zdeněk Adamec, Jiří Jirsa a Simona Prečanová. Vyplývá to z dokumentů zveřejněných na serveru Justice.cz.

Po konci tří členů dozorčí rady státního podniku Budějovický Budvar, které šéf rezortu v zemědělství Jiří Milek odvolal, přijde podle ředitele Budvaru Petra Dvořáka náhrada „v nejbližší době”. „Pan ministr potvrzoval, že mají vybrané tři nové členy dozorčí rady, kteří procházejí schvalovacím kolečkem,“ uvedl Dvořák v rozhovoru pro deník E15.

Že proces nominací probíhá, potvrdilo pro deník E15 také ministerstvo zemědělství. „Výběr kandidátů do dozorčích rad rezortních organizací dosud nebyl v rámci ministerstva zemědělství uzavřen, pan ministr dosud nerozhodl o všech nominacích, jež budou zaslány na Vládní výbor pro personální nominace,” uvedlo ministerstvo. Konkrétní jména ale rezort odmítl prozradit, zveřejnění eventuálních kandidátů je prý předčasné.

Bývalí členové dozorčí rady Adamec s Jirsou zároveň působili v rezortu zemědělství ještě za ministra Mariana Jurečky (KDU-ČSL) jako náměstci a šéfové Sekce ekonomiky a informačních technologií a Sekce správní pod prvním náměstkem. Nový ministr Milek krátce po nástupu do funkce rozhodl o zrušení obou sekcí, s čímž skončili i jejich šéfové. Odejít musela také Prečanová, která šéfovala Jurečkovu týmu poradců.

Bývalý náměstek Adamec předpokládá, že ministr Milek vybere do dozorčí rady úředníky z ministerstva. "Dřív tam byl náměstek ekonomické sekce. Případně by tam mohl být vnitřní ředitel odboru, který to má na starosti," uvedl pro deník E15. "Může to dopadnout jakkoliv," dodal Adamec.   

Budějovický Budvar, jediný pivovar v Česku ve vlastnictví státu, prodal předloni 1,6 milionu hektolitrů piva a utržil rekordní 2,54 miliardy korun. Hrubý zisk klesl o necelá čtyři procenta na 337 milionů korun. Státní podnik zaměstnává 670 lidí. V roce 2016 vyvezl do 77 zemí 975 tisíc hektolitrů, tedy 60,4 procenta produkce, meziročně to o 8,5 procenta více. Na tuzemském vývozu piva se podílel 22,5 procenta.