Euro je nejníže od roku 2017, Německo stojí na prahu recese

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Koronavirus na vzestupu

Asijské burzy padají. Ukázalo se, že lidí nakažených novým koronavirem je mnohem více, než ukazovaly dosavadní statistiky. Čína totiž zavedla novou metodu testování lidí s podezřením na onemocnění, která dokáže odhalit i případy, jež dosud unikaly pozornosti lékařů. Optimismus z počátku týdne, kdy se zdálo, že zdravotníci začínají mít nákazu pod kontrolou, rychle vyprchal. Čína sesadila několik vysoce postavených představitelů v provincii Chu-pej, tedy v centru epidemie, a odvolala vedení několika postižených měst.

Euro na dně

Jak se daří evropské ekonomice? Nápovědu nabízí společná evropská měna, která vůči dolaru klesla na 1,0865 dolaru za euro, nejnižší hodnotu od května 2017. Německá ekonomika se opět ocitá na pokraji recese, podle předpovědi Deutsche Bank dosáhne růst v loňském čtvrtém čtvrtletí záporných hodnot a v prvním letošním čtvrtletí by se na tom nemělo nic změnit. Na vině je epidemie koronaviru, která ochromuje čínské hospodářství, což přeneseně působí i na největší evropskou ekonomiku.

Ropa kolísá

Ceny ropy se v posledních dnech vzpamatovaly, růst ale dál zpomalují některé rizikové faktory. Ropný kartel OPEC snížil předpověď poptávky o 440 tisíc barelů za den, tedy zhruba o třetinu. Ruské ropné společnosti se přiklánějí k omezení produkce.

Rošáda v britské vládě

Britská vláda patrně brzy po svém ustavení prodělá zásadní personální proměnu. Je pravděpodobné, že stěžejní posty, jako jsou ministr financí nebo zahraničí, zůstanou beze změny. Odejít ale mohou ministryně životního prostředí Theresa Villiersová nebo ministryně pro obchod, energie a průmysl Andrea Leadsomová.

Očekávané události

Výsledková sezona začíná. Airbus už překonal očekávání analytiků, švýcarská banka Credit Suisse sice vykázala strmý růst zisku, ale očekáváním ekonomů přesto nedostála. Následovat budou například výsledky britské banky Barclays.