Skotsko vypíše referendum o nezávislosti na Británii. I přes nesouhlas Londýna

Skotská první ministryně Nicola Sturgeonová.

Skotská první ministryně Nicola Sturgeonová. Zdroj: ČTK

Skotská první ministryně Nicola Sturgeonová.
Z budov evropských institucí definitivně zmizely vlajky Velké Británie (31.1.2020)
Z budov evropských institucí definitivně zmizely vlajky Velké Británie (31.1.2020)
Boris Johnson dosáhl brexitu. S EU ale nehodlá vyjednávat
5
Fotogalerie

Skotsko už podniká první kroky k tomu, aby mohlo vypsat nové referendum o nezávislosti na Británii, která odešla z Evropské unie proti vůli Skotů. V Bruselu to uvedla skotská první ministryně Nicola Sturgeonová, podle níž se bude vláda v Edinburghu snažit vypsat hlasování v souladu se zákony a bez ohledu na očekávaný nesouhlas Londýna.

Šéfka skotských nacionalistů už v lednu požádala britského premiéra Borise Johnsona, aby umožnil vypsat všelidové hlasování o odtržení Skotska od Spojeného království. Johnson však požadavek odmítl. Sturgeonová poté naznačila, že by se mohla pokusit najít jiný způsob, jak v souladu s britským právem plebiscit uspořádat.

„Podnikáme ve Skotsku kroky, které jsou nutné k zajištění toho, aby referendum bylo legální a legitimní a jeho výsledky mohly být akceptovány jak doma, tak v zahraničí,“ řekla skotská politička v projevu v sídle bruselského think tanku European Policy Centre (EPC).

Připustila však zároveň, že by referendum mělo být vypsáno na základě dohody s britskou vládou, která s ním musí vyslovit souhlas.

Skotové o možnosti odtržení od Británie hlasovali už v roce 2014. Tehdy se 55 procent hlasujících vyslovilo pro setrvání ve Spojeném království a 45 procent bylo proti. V souvislosti s odchodem Británie z EU, s nímž většina Skotů nesouhlasila, však v průzkumech začali mírně převažovat zastánci skotské samostatnosti.

Sturgeonová rovněž uvedla, že vidí problém v Johnsonově snaze vzdálit se při vyjednávání o budoucích vztazích Británie s EU od unijních standardů v řadě oblastí. Skotsko chce podle ní zachovat na evropský blok co nejtěsnější vazby a v případné rezignaci na dosavadní pravidla vidí velký problém.