Evropa otevřela celní stavidla pro japonské potraviny. Čekejte příval saké i wasabi

Saké

Saké Zdroj: Profimedia.cz

Sushi
Plátky syrového tuňáka a wasabi šlehačkou
3
Fotogalerie

Japonsko se chystá zahltit Evropu svými potravinami. Na jeho saké, wasabi, sójovou omáčku, čaje nebo mořské plody se od 1. února díky nové smlouvě o hospodářském partnerství (EPA) nevztahuje v Evropské unii clo. Postupně má přestat platit i na dovoz hovězího masa a Japonci hodlají smlouvu o volném obchodu patřičně využít, píše polský deník Rzeczpospolita.

Svědčí o tom tempo růstu vývozu potravin z Japonska v uplynulých letech. Zatímco ještě v roce 2012 vyvezli Japonci do světa potraviny za 4,03 miliardy dolarů (zhruba 92 miliard korun), loni už to bylo za osm miliard dolarů. „Japonci podle mého názoru smlouvu EPA velmi dobře využijí,“ řekla listu pracovnice polské investiční a obchodní agentury v Tokiu Eliza Klonowska-Siwaková.

Pomůže jim v tom i síť 118 tisíc japonských restaurací rozesetých po celém světě. Ty jsou často hlavními odběrateli japonských specialit typu hovězího z Kóbe, které je považováno za nejlahodnější a nejkvalitnější na světě. Jeho export se loni zvýšil o 29 procent. V obchodech se kilogram prodává v přepočtu i za 13 tisíc korun. Japonci již navázali spolupráci se šéfy francouzských restaurací, píše polský deník.

Tradičním exportním hitem země vycházejícího slunce je i v České republice populární zelený práškový čaj matcha. Producenti wasabi, které se používá pro přípravu sushi, pak tvrdí, že pouze pasta z tohoto zeleného křene je hodna svého názvu.

Evropský trh s vínem chtějí vyzvat na souboj zase výrobci saké. V Japonsku vyrábí více než 1400 producentů přes 11 tisíc druhů tohoto alkoholického nápoje, jehož export roste tempem 19 procent ročně. V Evropě se soustřeďují především na francouzský a německý trh - se svými stánky navštěvují pivní festival Oktoberfest. Stále také vznikají nové druhy tohoto rýžového nápoje, mezi mladými je v poslední době populární šumivé saké chutí připomínající prosecco.

Uplatnit se na evropském trhu čítajícím přes půl miliardy spotřebitelů pomáhá japonským potravinářským firmám agentura JFOODO a vládní program GFP, který sdružuje už více než 800 společností. Ministerstvo zemědělství jim nabízí kontroly, které následně vypracují doporučení, co má firma udělat, aby mohla začít vyvážet.

Rozrůstají se i každoročně pořádané potravinářské trhy "Japan's Food" pro mezinárodní nákupčí a dovozce. Loni v listopadu se v zemi konaly již potřetí a přilákaly na 18 tisíc účastníků z 80 zemí. Uzavřít se během nich podařilo smlouvy za 313 milionů dolarů.