České potraviny mají v Libanonu a Americe propagovat zemědělští emisaři

Býci na Jihočeské beef show České Budějovice

Býci na Jihočeské beef show České Budějovice Zdroj: Český svaz chovatelů masného skotu

Býci
Český modrý mák - pokusná pole v Červeném Újezdě
Český modrý mák - pokusná pole v Červeném Újezdě
Český modrý mák - pokusná pole v Červeném Újezdě
pole,  zemědělství
14
Fotogalerie
Speciální vyslanci mají podpořit vývoz českých potravin i zemědělské techniky. V zahraničí jich bude už šest. Konkurz na agrárního diplomata pro Japonsko musí být vypsán znovu.
 
 

Do světa letos vyrazí nejméně dva noví zemědělští diplomaté. „Do USA v řádu několika měsíců, v případě Libanonu se předpokládá výjezd do konce třetího čtvrtletí,“ upřesnila mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková.

Konkurz na místo v Bejrútu vyhrál Petr Sochor, jenž má zkušenosti ze zahraniční kanceláře CzechTrade v Egyptě. Post v USA získal Petr Ježek, který dosud pracoval na ministerstvu zemědělství.

Libanon je velkým dovozcem mléčných výrobků. „Výzvou jsou i USA, kde se už například uplatnil výrobce destilátů Rudolf Jelínek nebo značka Emco,“ podotýká Dana Večeřová, mluvčí Potravinářské komory ČR.

Další agrární diplomat měl vyrazit do japonského Tokia. Vítěz konkurzu se ale nakonec místa vzdal. Bude vypsáno nové výběrové řízení. „Reálný nástup se tedy dá očekávat spíše koncem roku,“ odhaduje Ježková.

Roční náklady na jednoho zemědělského diplomata jsou zhruba 3,5 milionu korun. První čtyři už začali loni pracovat v Rusku, Srbsku, Číně a v Saúdské Arábii.

V Rusku se podařilo dohodnout dovoz násadových vajec, chystá se promoakce českých vín. V Srbsku pokročila jednání o dodávkách tankového piva, které tamější legislativa zatím nezná a prodej znemožňuje. Do Saúdské Arábie půjdou zkušební dodávky minerálek a sladových nápojů. V čínském Pekingu se chystá noc českých nápojů nebo týden české kuchyně.


CO A KAM VYVÁŽET

Libanon

Český vývoz tam vede sušené mléko. Země poptává minerální vody, cukrovinky, pečivo a také potravinářské technologie.

USA

V kurzu jsou bioprodukty a zdravá výživa. Šance jsou s košer potravinami pro židovskou komunitu. 50 procent Američanů pije energetické drinky a spotřeba roste. Zájem je o technologie pro minipivovary.

Japonsko

Dováží 60 procent potravin pro svých 126 milionů obyvatel. Ročně je to import za 1,5 bilionu korun. V Česku kupuje zatím hlavně pivo, víno, chmel, mák, mražené jahody a konzervovanou zeleninu.