Evropa přehodnotí pěstování geneticky modifikovaných plodin

Ministři zemí Evropské unie chtějí opět projednat pěstování geneticky modifikovaných plodin (GMO). Evropská komise (EK) žádá obnovení debaty o svém návrhu z roku 2010, který by v případě schválení státům EU umožnil rozhodovat o případném zákazu pěstování GMO na svém území. Souhlas s ním už vyslovil Evropský parlament.

Komise také vyhoví letošnímu rozhodnutí jednoho z evropských soudů a pošle zemím ke schválení i návrh z roku 2001 na povolení pěstovat v EU kukuřici odolnou proti hmyzu, kterou vyvinuly americké firmy DuPont a Dow Chemical. Druhý nejvyšší evropský soud před měsícem komisi obvinil, že v této věci zdlouhavě prodlužuje schvalovací proces.

„Je to ukázkový příklad principu subsidiarity,“ komentoval eurokomisař pro zdravotnictví Tonio Borg rozhodnutí EK zatlačit schválením návrhu na změnu směrnice o záměrném uvolňování geneticky modifikovaných organismů do životního prostředí. Podle novely by o případném zákazu geneticky upravených rostlin rozhodovaly členské země. Nyní, a to je také případ žádosti z roku 2001 na povolení modifikované kukuřice, je využívání GMO povolováno případ od případu na základě žádosti firmy.

Členské země, jejichž názory na modifikované plodiny se dlouhodobě liší, mají také v této proceduře silné slovo. Pokud se ministři neshodnou, komise musí podle pravidel platných pro tento případ plodinu povolit.

V Evropě o GMO není příliš velký zájem a na celosvětové produkci těchto plodin má region pouze nepatrný podíl. V současnosti se v EU pěstuje pouze kukuřice odolná vůči hmyzu, kterou vyvinula americká společnost Monsanto a která byla schválena v roce 1998. Pěstuje se na rozloze zhruba 100 tisíc hektarů, a to hlavně ve Španělsku, dále v Portugalsku, České republice (asi 3000 hektarů), Rumunsku a na Slovensku.

V osmi zemích EU je pěstování zakázáno. Jsou to Rakousko, Bulharsko, Německo, Řecko, Maďarsko, Itálie, Polsko a Lucembursko. Ve Francii platil zákaz do srpna. GMO se pěstují hlavně v Severní a Jižní Americe a v části Asie. Loni se tyto plodiny pěstovaly po celém světě na ploše 170 milionů hektarů.