Evropští vinaři čekají nejhorší sklizeň za 50 let

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Na úrodu hroznů budou mít v letošním roce v Evropě výrazný dopad sucho, mráz a krupobití. Vinaři se obávají, že v důležitých vinařských regionech bude letošní úroda nejnižší za půl století. Evropa se na celosvětové produkci vína podílí 62 procenty.

Odborník evropského svazu zemědělců Copa-Cogeca Thierry Coste uvedl, že ve Francii bude letos sklizeň nižší o téměř 20 procent a v Itálii o sedm procent. „Dvě velké země, Francie a Itálie, neměly tak slabou úrodu za 40 až 50 let. Všechny velké pěstitelské země byly poškozeny,“ řekl Coste. Celkově bude úroda v EU oproti minulému roku horší o desetinu.

Počasí těžce zasáhlo francouzské regiony Champagne a Burgundsko, kde převládá odrůda Chardonnay, které se používá pro výrobu neslavnějšího šumivého vína a luxusního bílého. Oblast Středozemního moře postihla sucha. Severní vinařské oblasti pak měly problém naopak s chladným a deštivým počasím, které ublížilo úrodě.

Tibor Nyitray: Těžko se bude vozit moravské víno do supermarketu v Anglii

Coste upozornil, že vinaři v některých oblastech, kde se již nyní potýkají s nízkou ziskovou marží, by mohli čelit existenčním problémům. Vinařství živí v Evropě zhruba 2,5 milionu rodin.

Podle Costeho sice bude úroda špatná, kvalita by však měla být dobrá. Ceny sice porostou, ale Coste doufá, že růst bude mírný.