Křetínský usiluje o 30procentní podíl v německé firmě Metro. Akcionářům nabízí víc, než se čekalo

Křetínský dál pracuje na zvýšení podílu v německé firmě Metro

Křetínský dál pracuje na zvýšení podílu v německé firmě Metro Zdroj: Profimedia

Křetínský dál pracuje na zvýšení podílu v německé firmě Metro
Křetínský dál pracuje na zvýšení podílu v německé firmě Metro
Německé Metro se v Česku jmenuje Makro
Daniel Křetínský
Daniel Křetínský
6
Fotogalerie

Český miliardář Daniel Křetínský a slovenský investor Patrik Tkáč se dál snaží zvýšit svůj podíl v německém obchodním řetězci Metro. Ostatním držitelům akcií nabízejí více, než se očekávalo. Napsala to agentura DPA. Čas na zvážení nabídky mají zbylí akcionáři do 29. října, dodala Křetínským ovládaná firma EP Global Commerce (EPGC). 

Za jednu kmenovou akcii, jejíž držitelé mají právo hlasovat na valné hromadě, nabízí EPGC 8,48 eura. Za prioritní akcii, s níž nejsou spojena hlasovací práva, ale zpravidla vyšší dividenda, obdrží její majitel 8,89 eura.

EPGC zatím v Metru drží 29,9 procenta akcií, a je tak největším akcionářem firmy. Ta je v České republice majitelem velkoobchodů Makro. Křetínského firma doufá, že se díky zveřejněné nabídce dostane přes hranici 30 procent. Daniel Křetínský je také spolumajitelem vydavatelství Czech News Center, které provozuje také ekonomický web E15.cz. 

Když EPGC svůj záměr minulý měsíc oznámila, akcie Metra výrazně zpevnily. Správní rada řetězce přitom uvedla, že nabídka firmu výrazně podhodnocuje.

EPGC už dříve sdělila a nyní potvrdila, že i po nejnovější nabídce nepočítá s tím, že by v Metru získala více než 50 procent akcií s hlasovacími právy. Uvedla, že chce mít pouze větší flexibilitu a zároveň nechce mít povinnost podat nabídku na úplné převzetí.

Společnost Metro v posledních letech prodává některé své divize, aby se mohla soustředit na klíčové velkoobchodní aktivity. Podnik má ve 26 zemích přes 770 velkoobchodů Cash & Carry, které zaměstnávají přes 150 tisíc lidí. V České republice je skupina zastoupena od roku 1997. Její divize Makro Cash & Carry ČR provozuje v Česku 13 velkoobchodních center.

Křetínský s Tkáčem vstoupili do německé společnosti Metro v létě 2018. V létě loňského roku se pokusili firmu převzít, ale jejich snaha nebyla úspěšná.