Lesnický byznys přinesl Babišovi rekordní zisky, pomohly státní zakázky

Těžba dřeva

Těžba dřeva Zdroj: ctk

Nynější ministr financí Andrej Babiš (ANO) před pěti lety vsadil na lesnictví. A sázka mu vyšla. Dvojice jeho firem Uniles a Wotan Forest se nejenže vymanila ze ztrát, ale v posledních třech letech jí stále rostou tržby i zisky. Loni tak tržby obou firem stouply o osmnáct procent na 4,68 miliardy, zisk pak o dvaadvacet procent na 66 milionů korun.

Zejména Unilesu přechod pod Babišův Agrofert svědčí. Tržby loni vystoupaly na 2,82 miliardy, šestinásobek roku 2009. Na nárůstu se podepsaly hlavně zakázky z miliardových tendrů státních Lesů ČR na lesnické a pěstební práce. Podle květnových údajů Lesů ČR je Uniles s dvaceti zakázkami první mezi firmami v počtu zakázek a čtvrtý podle objemu dřeva z Lesů ČR.

„Společnost počtvrté posunula nejvyšší dosažený obrat v historii firmy,“ uvedl ve výroční zprávě předseda představenstva Unilesu Libor Vaněček. „Nárůstu přitom bylo na rozdíl od roku 2014 dosaženo i přes nepříznivý vývoj trhu s dřívím,“ dodal. Na trhu se loni objevil významný přebytek dřeva, což vedlo k poklesu tržní ceny jednotlivých druhů. Čistý zisk tak klesl téměř o polovinu na 15,4 milionu korun. Prodej dříví se přitom na tržbách Unilesu podílí čtyřmi pětinami.

Celkový zisk obou firem tak zachránil Wotan Forest, kterému čistý zisk stoupl dvaapůlkrát na více než padesát milionů korun.
Když jej v roce 2011 přebíral Agrofert, potácel se ve ztrátě 163 milionů korun.

Tržby vzrostly o více než dvě pětiny na 1,86 miliardy. „Výsledek a tržby společnosti byly pozitivně ovlivněny zejména úspěšným dokončením fúze společností Wotan Forest a Jilos Horka,“ uvedl předseda představenstva firmy Martin Mašek.

Tržby Babišových lesnických firemTržby Babišových lesnických firem|E15