Lesy Hluboká míří do konkurzu, dluží až 220 milionů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Jedna z dříve největších jihočeských lesnických firem Lesy Hluboká nad Vltavou je v úpadku a míří do konkurzu. Nikdo totiž nepodal návrh na reorganizaci a nyní je insolvenční řízení ve stadiu, když už ani podat nejde, řekl deníku E15 insolvenční správce František Penz. Dalším možným řešením je tak již jen pouze prohlášení konkurzu. O něm soud rozhodne na schůzi věřitelů 15. srpna.

„Na 99 procent Lesy Hluboká skončí v konkurzu. Ve firmě už nejsou ani statutáři, kteří by návrh mohli podat,“ uvedl Penz. Návrh na povolení reorganizace nepředložil ani nikdo z věřitelů. Těch se do insolvenčního řízení přihlásilo 111, celková výše pohledávek činí 220 milionů korun.

V insolvenci se firma ocitla letos v únoru kvůli nevyplaceným mzdám. V posledních letech dosahovala značných ztrát, v roce 2009 to bylo 40,4 milionu, předloni 37,7 milionu a loni 54,1 milionu korun. Podle dřívějšího vedení to byl jeden z důsledků situace v lesnictví a systému výběrových řízení ve státních Lesích ČR. V minulosti byly Lesy Hluboká na zakázkách státních Lesů ČR závislé. S novým nastavením tendrů před čtyřmi lety ale firma o zakázky přišla. Ke konci roku proto utlumila činnost, propustila většinu lidí a prodala téměř celý vozový park či známou bažantnici v Hluboké.

Firma loni změnila majitele

Firma také loni v listopadu změnila majitele. Jediným vlastníkem je podle obchodního rejstříku společnost Milroy se sídlem v Panamě. Kdo za Milroy stojí, ale není známo. V minulosti měl ve firmě podíl například Miloš Balák, který do loňského 1. listopadu zastával pozici prokuristy firmy. „Měl jsem tam malý podíl a ten jsem prodal. Firma je prodaná od konce léta a nemá nic společného s původními majiteli,“ řekl loni v listopadu deníku E15 Miloš Balák.

Ani předtím ale nebylo konkrétně známo, komu Lesy Hluboká patřily. Podle obchodního rejstříku byla před loňským 1. listopadem majitelem firma First Assets Finance se sídlem v Lucembursku. Média v minulosti spekulovala o tom, že za firmou stál advokát a někdejší parlamentní asistent exministra zemědělství Jaroslava Palase Vojtěch Slówik či skupina KKCG. Nic z toho se ale nepotvrdilo.

Milroy se také v říjnu stal jediným akcionářem firmy České lesy, která je sestrou Lesů Hluboká. S oběma firmami je mimo jiné spojeno jméno vlivného politika ODS Pavla Dlouhého. Ten byl do září členem dozorčích rad obou firem.