Madeta propustí padesát lidí

Milan Teplý, Madeta

Milan Teplý, Madeta Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Největší zpracovatel mléka v zemi, jihočeská Madeta, bude v závěru letošního roku pokračovat v zeštíhlování některých svých výrobních závodů. Při té příležitosti propustí až 50 lidí.

Mluvčí podniku Martina Faktorová nedokázala upřesnit, kterých závodů se propouštění bude týkat. Nyní firma v šesti závodech zaměstnává kolem 1740 lidí. „Propustíme zhruba 50 lidí. Všichni zmínění zaměstnanci už s tím byli seznámeni,“ řekl Teplý pro tyden.cz. Lidé podle něj odejdou v průběhu čtvrtého čtvrtletí.

Ještě na začátku roku vedení Madety tvrdilo, že počet zaměstnanců se letos významně nezmění. K poslednímu červnu společnost zavřela závod v Prachaticích. Důvodem ukončení výroby byl i nedostatek mléka v regionu. Tamní producenti ho prodávají do Německa, protože se před lety s Madetou nedohodli na výkupních cenách. O práci přišlo 90 zaměstnanců, 11 lidí přijalo nabídku dojíždět za prací do jiného závodu v rámci společnosti.

Milan Teplý: Nikde v Evropě se neodevzdal trh řetězcům jako v Česku

Podle dlouhodobých plánů měla Madeta letos a příští rok ukončit také výrobu v Pelhřimově a v Řípci. „Tyto záměry se odkládají o tři až čtyři roky,“ řekla mluvčí společnosti.

Třeba Pelhřimov, kde se vyrábějí trvanlivá mléka, má strategickou polohu v regionu s dostatkem suroviny. Přesuny technologických celků jsou navíc nákladné, další postup restrukturalizace bude proto záležet na hospodářských výsledcích společnosti.

Loňský obrat Madety se meziročně mírně zvýšil na 5,1 miliardy korun. Madeta vyrábí přes 230 různých výrobků, téměř 50 procent produkce tvoří sýry. Na export šla loni zhruba čtvrtina. Produkty vyváží do 15 zemí. Mezi hlavní vývozní artikly patří máslo, sušené mléko a bílé přírodní sýry. Nejvýznamnějšími zahraničními odběrateli jsou kromě Libanonu státy EU, ale také další asijské země a USA.