Marihuanové akcie svým extrémním zhodnocením zastiňují i loňskou kryptománii

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Reuters

Akcie společnosti produkující lékařskou marihuanu Tilray během několika měsíců zvýšily svou hodnotu více než desetinásobně.

Když kanadský pěstitel konopí Tilray jako první firma z oboru vstoupil v červenci na americkou burzu Nasdaq, jeho akcie nejprve stály 17 dolarů. Nyní jejich hodnota přesahuje 210 dolarů, přičemž jen za posledních 24 hodin přidaly téměř 40 procent. 

Tento nárůst následuje po zprávě o uzavření dohody mezi Tilray a Kalifornskou univerzitou o dodávkách konopí pro potřeby medicínského výzkumu. Obchod už získal posvěcení amerických úřadů. Tržní hodnota Tilray dosahuje kolem 20 miliard dolarů, a překonala tak třeba i kapitalizaci American Airlines.

Část analytiků ale upozorňuje, že popsané tempo růstu Tilraye není udržitelné. „Nemá žádné opodstatnění,“ tvrdí podle serveru Vox.com Leslie Bocskor z poradenské společnosti Electrum Partners. Opatrně však dodává, že se může mýlit a z Tilraye se třeba stane Amazon konopného průmyslu.

Provozovatel portálu MarijuanaStocks.com Jason Spatafora však akciím kanadské firmy předpovídá pád již brzy. Argumentuje, že většinu z nich drží mimo parket private equity firma Privateer Holdings, do které investoval spoluzakladatel PayPalu Peter Thiel. V lednu příštího roku však tito akcionáři budou mít možnost své podíly poslat na burzu.

„Jakmile se tak stane, situace kolem Tilraye se obrátí. Nyní jsme svědky naprosté nenasytnosti a nezřízené iracionality. Dost lidí se nakonec spálí,“ tvrdí Spatafora.

Tilray má přitom za sebou i další zakázky. V únoru firma začala jako historicky první dodávat léčebné konopí do Jihoafrické republiky. Kvůli prudce rostoucí poptávce plánuje výrazné navýšení produkce: letos má dosahovat 76 tun konopí a do konce roku 2019 rovnou 142 tun.