Propad kryptoměn zastínil už i prasknutí nechvalně známé dotcom bubliny

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: profimedia

Po mimořádném růstu nastal ojedinělý pád. Index desítky hlavních kryptoměn zaznamenal od ledna osmdesátiprocentní propad své hodnoty. Tím o dva procentní body překonal i ztráty amerického technologického indexu Nasdaq z přelomu tisíciletí. Ten však na svá tehdejší minima klesal dva roky.

Hodnotu indexu MVIS CryptoCompare Digital Assets 10 sráží především ztráty druhé nejrozšířenější virtuální měny etheru.

Její kurz klesl za 24 hodin o téměř desetinu. Naopak hodnota hlavní kryptoměny bitcoin stagnuje a během úterního odpoledne se pohybovala kolem 6300 dolarů. Bitcoin tak vzhledem k propadu ostatních digitálních mincí zvyšuje svou dominanci. Tržní hodnota těchto „mincí“ nyní dosahuje necelých 60 procent celkové hodnoty kryptoměn.

„Ukazuje se, jak obrovskou spekulační bublinou celá mánie kolem kryptoměn byla – a před kterou mnoho z nás varovalo,“ uvádí podle agentury Bloomberg analytik londýnské burzy Markets.com Neil Wilson. „Je dost pravděpodobné, že vítěz brát všechno a ovládne celý vzniklý trh – momentálně to vypadá na bitcoin,“ dodal Wilson.

Zastánci kryptoměn ale srovnání vývoje jejich kurzu s dotcom bublinou zlehčují s tím, že ani podobné propady nakonec inovace nezadusily.

Technologický index Nasdaq dosáhl nových rekordních hodnot o patnáct let později a internet, jehož rozmach stál u kořenů dotcom bubliny, měl nakonec na společnost ohromný dopad, argumentují.

„V dosavadní historii bitcoinu jsme viděli už řadu bublin, přičemž po prasknutí každé z nich stál bitcoin výše než na jejím začátku,“ uvedl již dříve jeden z nejuznávanějších odborníků na kryptoměny Andreas Antonopoulos.



Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední světová kybernetická měna.

Vytváří ji síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové virtuální mince stabilním a postupně se zpomalujícím tempem. Je navržen tak, aby ho nikdo nemohl ovlivňovat, ani vlády a centrální banky.

Největší bubliny dějin. Připomeňte si loňský prudký růst bitcoinu v historickém srovnání (tržní hodnota kryptoměn mezitím od lednového zveřejnění videa klesla na třetinu):

Video placeholde
Bitcoin - bubliny • Jan Vávra, František Kára, E15