Největší česká likérka se loni přiblížila dvoumiliardovým tržbám

Božkov (ilustrační foto)

Božkov (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia

Božkov (ilustrační foto)
Šéf tuzemské likérky Stock Plzeň-Božkov Jan Havlis
Šéf tuzemské likérky Stock Plzeň-Božkov Jan Havlis
Značka Amundsen (ilustrační foto)
5
Fotogalerie

Domácí lihovarnická jednička Stock Plzeň-Božkov, pod kterou patří značky tuzemského rumu Božkov, likéru Fernet nebo vodky Amundsen, utržila v loňském roce 1,8 miliardy korun. Zisk dosáhl po zdanění necelých 34 milionů korun. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti.

Přesné srovnání s předchozím obdobím není možné vzhledem k tomu, že fiskální období za rok 2018 trvalo pouze od ledna do září oproti dvanáctiměsíčnímu období v roce 2017. Stock tvrdí, že v prvních devíti měsících roku 2018 vzrostly tržby o dvanáct procent v porovnání se stejným obdobím předloni. Za 12 měsíců roku 2017 utržil 2,5 miliardy korun a dosáhl zisku 68 milionů korun. 

Loňský výsledek si lihovarník pochvaluje. “Společnosti se dařilo přes setrvávající konkurenční tlak upevnit své vedoucí postavení na českém trhu lihovin a posílit svůj celkový prodejní i finanční výsledek,” uvedl ve výroční zprávě generální ředitel Jan Havlis. K růstu podle společnosti přispěly především prodeje nápojů značky Božkov. Vývoj v letošním roce společnost pro deník E15 nechtěla komentovat z důvodu zalistování na burze. 

Společnost Stock Plzeň-Božkov, patřící do skupiny Stock Spirits Group, tvoří podle Unie výrobců a dovozců lihovin České republiky kolem čtyřiceti procent tuzemského trhu s lihovinami. Dvojkou trhu je Jan Becher-Karlovarská Becherovka a třetí místo zabírá Palírna U Zeleného stromu. Co se týče výroby lihovin v Česku, je podle unie první Stock Plzeň-Božkov a druhá Palírna U Zeleného stromu.

Hospodářské výsledky Stock Plzeň-Božkov (v milionech korun)
 tržbyzisk
2016*251573
2017*252668
2018**183234

Pramen obchodní rejstřík

* období od ledna do prosince

** období od ledna do září