Likérka Stock vsadila na luxus desítky milionů

Rum Legendario

Rum Legendario Zdroj: Legendario

Stock Plzeň-Božkov
Šéf tuzemské likérky Stock Plzeň-Božkov Jan Havlis
3
Fotogalerie

Jednička tuzemského trhu lihovin Stock Plzeň-Božkov chce více proniknout ke konzumentům preferujícím luxusní značky. Po zhruba ročním jednání převzala české firmy Bartida a Bartida Retail, které dovážejí řadu kubánských rumů Legendario. Kromě importu vyrábí Bartida i vlastní řadu lihovin, mezi které patří vaječňák, tuzemák, absint či několik druhů pálenek.

Za stoprocentní podíly v obou firmách Stock zaplatil 188 milionů korun. Pokud se nováčkům ve skupině Stock Spirits obchodující ve střední a východní Evropě, do které spadá i Stock Plzeň-Božkov, bude dařit, vyplatí Stock původním majitelům během následujících pěti let navíc 95 milionů korun. Bartidu a Bartidu Retail vlastnili podnikatelé Petr Dzurec a Miroslav Zoul. Transakce vejde v platnost začátkem června.

„Společnost Stock Plzeň-Božkov tak upevní své vedoucí postavení na trhu, a to zejména v segmentu prémiových lihovin,“ uvedl šéf likérky Jan Havlis. Podle výkonného ředitele Unie výrobců a dovozců lihovin Vladimíra Darebníka vsadila likérka na to, že poptávka po značkových výrobcích v Česku roste. „S růstem ekonomiky roste obliba výrobků, které se něčím odlišují od ostatních. Lidé hledají něco nového, výjimečného,“ vysvětlil Darebník.

Společnost Stock Plzeň-Božkov s předloňským obratem 2,5 miliardy korun zabírá podle Darebníka kolem čtyřiceti procent tuzemského trhu s lihovinami. Dvojkou trhu je Jan Becher-Karlovarská Becherovka a třetí místo zabírá Palírna U Zeleného stromu.