Největší soukromá lesnická firma LESS krachuje

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/Veis David

Soud v Praze zahájil insolvenční řízení s největší tuzemskou lesnicko-dřevařskou firmou LESS. Potvrdil to majitel skupiny Jan Mičánek. Holding se údajně dostal do potíží kvůli významným investicím i obchodním sporům se státním podnikem Lesy ČR. Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů (AČMD) kritizuje vedení Lesů ČR i ministra zemědělství Petra Bendla. Podle ní LESS zvítězil v tendrech Lesů ČR jen díky přemrštěných cenovým nabídkám a bylo jasné, že finanční situace firmy je neudržitelná.

Podle informací z insolvenčního rejstříku dluží firmy skupiny LESS bankám za poskytnuté úvěry téměř 2,17 miliardy korun. Mají také závazky z faktoringových smluv zhruba 311 milionů korun a závazky z bankovních záruk přibližně 493 milionů korun. Dlužník chce úpadek řešit reorganizací, a to restrukturalizací pohledávek, prodejem části majetku a vydáním akcií, kterým by získal dodatečné prostředky.

„Na tuhle situaci jsme se nijak konkrétně právně nepřipravovali a nyní ji musíme řešit. Předpokládám, že tak do týdne budeme vědět, co s tím dál udělat,“ uvedl Mičánek. Jaký bude mít současná situace vliv na chod holdingu, nechtěl odhadovat. „To netuším, já krachuji poprvé v životě,“ poznamenal.

Firma Lesy ČR oznámila, že na územích, kde smluvně pracoval LESS byla zastavena těžba a ukončeno předávání již vytěženého dříví. „Neprodleně bylo oznámeno bankám, že na krytí pohledávek po lhůtě splatnosti budou využity bankovní garance Less & Forest. Lesy ČR zpracovávají postup na pokrytí výpadku těžby dříví po ukončení činnosti Less Forest tak, aby zásobování trhu dřívím plynule pokračovalo,“ uvedl státní podnik.

Less & Forest je největším obchodním partnerem Lesů ČR. Ze 118 územních jednotek Lesů ČR má firma Less & Forest kontrakt na 32.

Mezi věřitele holdingu LESS patří například Česká spořitelna nebo skupina Agrofert Holding Andreje Babiše, která Mičánkově skupině poskytla úvěr 311 milionů korun. Dlužník ho měl splatit do 30. září, což se nestalo.

Asociace dřevozpracovatelů žádá rezignaci Bendla i vedení Lesů ČR

Podle asociace dřevozpracovatelů se naplnily obavy z rizika tunelu na stát a další věřitele přes systém krachů smluvních partnerů Lesů ČR. Požaduje proto mimo jiné demisi ministra zemědělství Petra Bendla.

„Ministr nenechal generálního ředitele Lesů ČR prověřit bonitu solventnosti firem, s nimiž se chystaly Lesy ČR podepsat kupní smlouvy. Kdyby se tak stalo, dnešní situace by nenastala. Indicie o významném zadlužení holdingu LESS a přemrštěných cenových nabídkách LESS & Forest, díky nimž zvítězil v tendrech Lesů ČR na léta 2012+, byly přitom veřejně známé,“ uvedla AČMD.

Asociace kritizuje i vedení Lesů ČR. Žádá, aby celou záležitost prověřila protikorupční policie. „Není možné tolerovat stav, kdy přední představitelé státu obhajují Dřevěnou knihu jako nástroj pro dosažení stability v oboru a její výsledky jsou přesně opačné – tunel na stát a destabilizace oboru. Na tom nezmění nic ani bublina v hospodářských výsledcích Lesů, která brzy splaskne,“ uvedl prezident AČMD Zdeněk Valný.

LESS si stěžoval na protahování lesnického tendru

LESS dlouhodobě kritizoval průtahy v tendru na těžbu a lesní práce. Škody vzniklé zpožděním tendru letos na jaře odhadl na 150 milionů korun. Do platební neschopnosti firmu údajně přivedl i obchodní spor s Lesy ČR, který byl vyvolán nárůstem cen, za které státní podnik prodává dřevo odběratelům.

Mičánek to ale dnes odmítl podrobněji komentovat. „Musím si to nechat projít hlavou v kontextu s událostmi, které teď budou následovat. Nemá smysl reagovat bez stanoviska soudu a následně insolvenčního správce,“ podotkl.

Lesy ČR uvedli, že nemají naprosto žádný podíl na současném ekonomickém stavu společnosti LESS. „Přestože prováděl LESS FOREST pro Lesy ČR lesnické činnosti, prováděl je za takové ceny služeb i dříví, které sám dobrovolně nabídl v transparentním zadávacím řízení organizovaném plně v souladu se zákonem o veřejných zakázkách,“ poznamenal mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík.

Firmy skupiny LESS se zabývají především obhospodařováním lesů, obchodem se dřevem, dřevařskou a pilařskou výrobou, dopravou dřeva a službami v této oblasti. Loni holding dosáhl rekordního obratu 8,3 miliardy korun, historicky poprvé vykázal ztrátu ve výši téměř 43 milionů korun. Předloni činily tržby holdingu téměř 5,7 miliardy korun.