Odbyt Coca-Coly se v dubnu propadl o čtvrtinu

Coca-Cola zvýšila čistý zisk o 65 procent, zároveň registruje i výrazný pokles odbytu

Coca-Cola zvýšila čistý zisk o 65 procent, zároveň registruje i výrazný pokles odbytu Zdroj: archiv e15

Coca-Cola zvýšila čistý zisk o 65 procent, zároveň registruje i výrazný pokles odbytu
Coca-Cola zvýšila čistý zisk o 65 procent, zároveň registruje i výrazný pokles odbytu
Coca-Cola
Sklad továrny Coca-Cola v Praze
5
Fotogalerie

Koronavirová krize dopadla i na největšího světového výrobce nealkoholických nápoju. Americká společnost Coca-Cola sice uvedla, že meziročně v prvním čtvrtletí roku zvýšila svůj čistý zisk o 65 procent. A to na 2,8 miliardy dolarů, tedy asi 71 miliard korun. Zároveň ale firma upozornila, že v dubnu už registruje výrazný pokles odbytu. A to až o 25 procent.

„Definitivní dopad (koronavirové krize) na druhé čtvrtletí a na celý rok 2020 teď není znám, bude ale značný“ uvedla společnost. Výsledky podle ní budou silně záviset na době trvání opatření proti šíření koronaviru, a také na rychlosti oživení širší ekonomiky.

Pandemie způsobená koronavirem vedla mimo jiné k uzavírání restaurací, které se výrazně podílejí na celkových příjmech Coca-Coly. Kvůli koronaviru byla rovněž odložena řada koncertů a sportovních akcí, včetně letních olympijských her v Tokiu, které Coca-Cola sponzoruje, upozornila agentura Reuters.

Celosvětový objem prodeje společnosti Coca-Cola od začátku dubna zatím klesl zhruba o 25 procent. Výhled na další období poskytl management firmy při oznamování výsledků za první kvartál roku. 

Bez zahrnutí jednorázových položek vydělala Coca-Cola v prvním čtvrtletí 51 centů na akcii. Zisk tak překonal očekávání analytiků, kteří jej podle průzkumu společnosti FactSet odhadovali na 44 centů na akcii. Čisté tržby se ve čtvrtletí snížily o procento na 8,6 miliardy dolarů (asi 218 miliard korun), zatímco analytici očekávali pokles na 8,3 miliardy dolarů.