Pivovarům se loni dařilo. Plzeňský Prazdroj i Budvar hlásí rekordní tržby

Plzeňský Prazdroj

Plzeňský Prazdroj Zdroj: Michael Tomeš

Budvar na čepu v londýnské hospodě The Greenwich Pensioner
Plzeňský Prazdroj
Plzeňský Prazdroj
Plzeňský Prazdroj trhá prodejní rekordy
5
Fotogalerie

Dvojice tradičních českých pivovarů má za sebou úspěšný rok. Plzeňský Prazdroj, největší český pivovar, loni meziročně zvýšil tržby o půl miliardy na rekordních 17 miliard korun. Rekordní obrat měl i Budějovický Budvar, poprvé v historii státního podniku přesáhl tři miliardy. Oba pivovary zvýšily i zisk.

Zisk Prazdroje loni meziročně stoupl o zhruba 300 milionů korun na 4,8 miliardy korun. Na domácím trhu společnost prodala meziročně o procento více piv, a to celkem 7,3 milionu hektolitrů. Včetně zahraničních trhů loni Prazdroj prodal rekordních 11,7 milionu hektolitrů piva, meziročně o procento více.

Budvar loni zvýšil zisk po zdanění o čtyři procenta na 278 milionů. Výstav vzrostl o 4,8 procenta na 1,67 milionu hektolitrů, nejvíc za 124 let existence pivovaru. Tahounem rostoucího výstavu byly ležáky. Loni pivovar uvařil nejvíc ležáku za dobu své existence, jeho podíl na výrobě přesáhl 78 procent.

Všechny české pivovary loni meziročně zvýšily výrobu o 1,6 procenta na 21,6 milionu hektolitrů, uvedl již dříve Český svazu pivovarů a sladoven. Šlo o rekordní výstav druhý rok za sebou. Letos produkce klesne kvůli koronaviru a vládním restriktivním opatřením.

Česká spotřeba piva loni meziročně vzrostla na hlavu o dvě velká piva na 142 litrů. Z hlediska obalů si loni prvenství udrželo sklo, 40 procent celkové spotřeby tvořilo lahvové pivo, u kterého se podíl meziročně snížil o dvě procenta. Sudové pivo si pohoršilo o čtyři procenta na 33 procent, pivo prodávané v plastových lahvích pak o pět procent na 11 procent. Pomalejším růstem proti předchozím letům, ale přesto o osm procent se zvětšil prodej piva v plechu, které tak s 12 procenty překonalo prodeje v PET lahvích.

Letos čeká celý trh podle pivovarnického svazu výrazný pokles. „Restaurace uzavřené na více než dva měsíce, další týdny a měsíce postupného návratu do normálu, nulový turismus – to vše se negativně podepíše na výsledcích letošního roku,“ uvedl nedávno předseda svazu František Šámal. Svaz odhaduje, že za prvních pět měsíců se bude propad výstavu českých pivovarů pohybovat mezi 1,5 až dvěma miliony hektolitrů.