Rybářství Třeboň vylovilo kvůli povodním méně kaprů

rybáři, výlov, ryby, kapr, Třeboň

rybáři, výlov, ryby, kapr, Třeboň Zdroj: ctk

Jeden z největších chovatelů tradičního českého kapra, společnost Rybářství Třeboň, loni vylovil 3271 tun ryb. To je nejméně za poslední tři roky. Důvodem jsou zejména povodně z června roku 2013 a loňská, pro producenty ryb mimořádně mírná zima.

Tržby za prodej ryb společnosti, která může pro svou produkci používat chráněné zeměpisné označení Třeboňský kapr, tak v uplynulém účetní roce klesly o šest procent na 130,3 milionu korun. Čistý zisk společnosti ale stoupl o osm procent na 26,7 milionu korun. I přesto není vedení rybářství spokojeno.

„Hodnocené období lze zařadit mezi ta méně úspěšná. Celkové výsledky byly poznamenány jednak špatnými podmínkami pro komorování ryb, zejména z důvodu mimořádné mírné zimy, a po startu i v průběhu vegetačního období pak zejména nedostatkem vodních srážek,“ uvedl předseda představenstva Josef Malecha.

TřeboňTřeboň | ctk

Červnové povodně z roku 2013 měly za následek značné snížení stavu násady. „Následky škod způsobené povodní lze očekávat i dále,“ dodal. Povodně se loni projevily i ve výrazném přesměrování investic. Na ně dala loni firma 28,7 milionu korun, o deset milionů více než o rok dříve. Na opravy sádek a skladů přitom šlo celých osmnáct milionů korun, zatímco o rok dříve to bylo pouhých 229 tisíc a o dva roky dříve 1,8 milionu. V předchozích letech šla naopak drtivá část investic přímo na údržbu a rozvoj vodních ploch.

Pro letošní hospodářský rok firma předpokládá standardní objem výlovu ryb ve výši 3200 tun, z toho 2990 tun kaprů. Tržby za produkci ryb firma předpokládá ve výši 129,6 milionu korun. Na investice plánuje firma dát celkem devětadvacet milionů korun, z toho drtivou většinu na nákup a rekonstrukce rybníků a sádek. Zisk před zdaněním očekává na úrovni téměř 18 milionů korun.

Kdo drží zlatou rybku