Slušovické JZD je před konkurzem, v pozadí vystupují lidé od zemanovců

Vznik JZD Slušovice spadá do roku 1952 – a už v roce 1963 stál v jeho čele František Čuba, který Slušovice postupně dovedl k více než celonárodnímu věhlasu.

Vznik JZD Slušovice spadá do roku 1952 – a už v roce 1963 stál v jeho čele František Čuba, který Slušovice postupně dovedl k více než celonárodnímu věhlasu. Zdroj: E15 Petr Horky

„Socialistický zázrak“, jak se družstvu říkalo, měl  promyšlenou skladbu a organizaci.
Obrat slušovického Agrokombinátu v roce 1989, kdy byl na vrcholu, dosáhl sedmi miliard korun při zisku téměř 830 milionů. Obec jen rostla a bohatla. Pořádala celorepublikově oblíbené koňské dostihy a fotbalové družstvo se z okresního přeboru a probojovalo až do druhé ligy.
Družstvo vyrábělo jogurty, pneumatiky, počítače i kravíny. Prosperovalo tak, že dováželo zboží tuzexového typu (tuzexové „bony“ umožňovaly nákup nedostupného západního zboží), jež orodávalo ve svých prodejnách Kvatro.
Slušovice si v letech 1986 až 1987 mohly dovolit stavbu čtyřproudové dálnice, která odklonila dopravu od staré zástavby a prostoru dostihové dráhy.
Agrokombinát se stal nejdynamičtějším podnikem
v Československu. Došlo až k něčemu v socialismu takřka nemyslitelnému: založil si vlastní banku.
9
Fotogalerie
JZD Slušovice je na kolenou. Tentokrát ale není řeč o pověstném zázraku socialistického zemědělství. Krajský soud v Brně rozhodl tento měsíc o úpadku společnosti JZD Slušovice, s.r.o.

Na firmu, která se zabývá hlavně pěstováním vinné révy a švestek, podala už loni v únoru insolvenční návrh Česká spořitelna, která poptává více než 22 milionů korun. Vyplývá to z údajů zveřejněných v insolvenčním rejstříku. Brněnský krajský soud svolal na začátek prosince přezkumné jednání a první schůzi věřitelů. Ti by měli rozhodnout, jak se úpadek dlužníka bude řešit. Vzhledem k více než rok a půl trvající insolvenci a návrhu České spořitelny je pravděpodobné, že firma skončí v konkurzu.

Vedení JZD Slušovice se mezitím odvolalo k Vrchnímu soudu v Olomouci. „Společnost JZD Slušovice s.r.o. má majetek, který je schopen generovat zisk k uspokojení pohledávek věřitelů,“ prohlásil zmocněnec firmy Pavel Šenkyřík. Z dostupné dokumentace ale zároveň vyplývá, že firma se nesnažila se spořitelnou nijak dohodnout.

Bývalý šéf slušovického agrokombinátu František Čuba, který nyní kandiduje ve volbách do Poslanecké sněmovny za SPOZ, v minulosti zdůrazňoval, že JZD Slušovice s.r.o. nemá s jeho někdejším družstvem nic společného. Ve vedení společnosti nicméně figurovali nebo figurují lidé, kteří pod Čubou přinejmenším pracovali.

Jak vypadalo legendární JZD Slušovice

Ve všech společnostech, které užívají v názvu „JZD Slušovice“, se podle obchodního rejstříku objevuje jméno bývalého zaměstnance slušovického družstva Josefa Drdy. Ten dříve vystupoval v médiích jako šéf firmy. V současnosti je jako majoritní vlastník zapsán v rejstříku Slovák Marcel Húževka.

V majetkově propojených firmách s podobným názvem drží podíly podnikatelé z okruhu SPOZ – mecenáš strany Zdeněk Zbytek a předseda Zemanovců v Libereckém kraji a trojka tamní kandidátky Jaroslav Masopust. Konkrétně jsou Zbytek a Masopust jednateli a čtvrtinovými spoluvlastníky JZD Slušovice Food s.r.o., jež obchoduje s vínem. Stejný podíl v JZD Slušovice Food vlastnila do loňska i JZD Slušovice s.r.o., po vyhlášení insolvenčního řízení ale firma svoji část prodala dalšímu spolumajiteli, šéfovi družstva ve Velkých Pavlovicích Karlu Nedbálkovi, který tak navýšil svoje angažmá na rovnou polovinu.

Další zajímavý krok se udál letos v květnu. JZD Slušovice s.r.o. pronajala část svého podniku společnosti JZD Slušovice - Wine Dietrichstein, kterou ovládá Josef Drda s Nedbálkem. Nedbálek, mimochodem bratranec Františka Čuby, přitom v roce 2000 zakládal JZD Slušovice s.r.o. Za připomínku také stojí, že i Nedbálek byl v minulosti politikem SPOZ, nyní se ale uchází o zvolení do Poslanecké sněmovny za blok Hlavu vzhůru. Na kandidátce ve Zlínském kraji je hned druhý za bývalým poslancem ODS Tomášem Úlehlou.

Slušovice: "kapitalistický" podnik, který nepřežil nástup kapitalismu