Starlife desetibojaře Změlíka čelí insolvenci. Stomilionové dluhy se mohou dotknout i skupiny PPF

Podnikatel a bývalý vrcholový sportovec Robert Změlík.

Podnikatel a bývalý vrcholový sportovec Robert Změlík. Zdroj: Profimedia

Výrobce potravinových doplňků Starlife olympijského vítěze v desetiboji Roberta Změlíka čelí insolvenci. Podala jej leasingová společnost LeasePlan, které má Změlíkova firma dlužit bezmála 110 milionů korun za operativní pronájem desítek firmou používaných aut. Krajský soud v Praze návrhu firmy LeasePlan vyhověl. Problémy firmy Starlife přitom mohou dopadnout i na skupinu PPF. Stoprocentní Změlíkův podíl ve firmě je totiž v zástavě PPF banky.

„Dlužník se v průběhu roku 2020 dostal do výrazného prodlení s plněním jeho smluvních povinností. Navrhovatel je toho názoru, že dlužník nesplňuje předpoklady pro řešení úpadku prostřednictvím institutu reorganizace,“ uvádí v návrhu za firmu LeasePlan advokátka Jana Latková s tím, že LeasePlan zároveň navrhuje, aby soud vyhlásil na majetek firmy Starlife konkurz. 

Změlíkova firma loni v květnu požádala o mimořádnou ochranu před věřiteli kvůli dopadům pandemie. Firma byla tehdy jednou z prvních společností, které využily novou úpravu insolvencí kvůli dopadům pandemie koronaviru.

Součástí takzvaného balíku Lex Covid bylo i mimořádné moratorium. To skončilo počátkem loňského srpna a nebylo prodlouženo, problémy s hospodařením Starlife ovšem trvaly i nadále. Za standardních okolností by přitom Změlík měl v případě problémů své firmy podat insolvenční návrh sám.

„Pokud statutární orgán dlužníka nepodá insolvenční návrh do konce letošního června, není podle Lex Covid II sankcionován tím, že by věřitelům musel nahradit vzniklou škodu pozdním podáním insolvenčního návrhu,“ uvádí advokát a znalec insolvenčního práva Bystrik Bugan z kanceláře Bugan Legal. „To ale neplatí v situaci, pokud úpadek dlužníka nastal již před propuknutím epidemie,“ doplňuje Bugan. 

Vítěz v desetiboji na olympiádě v Barceloně z roku 1992 loni v žádosti o moratorium argumentoval tím, že v oblasti prodeje potravinových doplňků se negativní dopady koronaviru projevily na výrobních vstupech, kdy rozhodující část produkce pocházela z USA a Číny.

Důsledkem pandemie podle něj bylo uzavření dodavatelských továren a výpadky v zásobování. Změlíkův byznys ale poznamenal prodej zboží formou takzvaného multi-level marketingu založeném na osobním prodeji.

Vztah se skupinou PPF trval od roku 2017, kdy si Starlife vzala od PPF banky úvěr ve výši přes tři miliony eur, za který se Změlík zaručil právě svým podílem ve Starlife. Zástavní právo přitom alespoň podle údajů v obchodním rejstříku trvalo i v okamžiku vyhlášení insolvence, a hodnota zástavy se tak vstupem Starlife do insolvence mohla snížit. PPF oznámení o insolvenci Starlife nekomentovala.

Robert Změlík založil Starlife v roce 2003. V posledních letech patřil Změlík mezi podporovatele a komunální politiky hnutí ANO.