Státní tendr na nákup mléka za čtvrt miliardy opět ožívá

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Tuzemské mlékárenské firmy dostanou v době již více než rok trvající mléčné krize v EU možnost vylepšit hospodaření. Správa státních hmotných rezerv totiž vyhlásila tři tendry na dodávku 3500 tun mléčných výrobků s odhadovanou cenou 260 milionů korun.

Tendr přitom vyhlašuje již podruhé, neboť při prvním pokusu musela kvůli nezájmu firem šest částí tendru ze sedmi letos v únoru zrušit. Firmy si od tendru přitom hodně slibovaly právě kvůli neutěšené situaci na evropském mléčném trhu bojujícím s nadbytkem a zákazem dovozu do Ruska, nicméně podmínky tehdy vyhodnotily jako ekonomicky nevýhodné.
Původně správa odhadovala maximální cenu na 238 milionů, nyní je to přes 260 milionů. „Změnil se druh a jakost mléka,“ řekla mluvčí správy Edita Pechalová.

Předchozí tendr z přelomu roku na 3500 tun mléčných výrobků za 220 milionů korun správa rozdělila na sedm částí po pěti stech tunách. Důvodem byla snaha přilákat na zakázky i menší firmy a zvýšit tak zájem o potravinářské tendry správy, které právě kvůli nulové účasti správa musela již několikrát zrušit. Jenže se – a to ještě oproti informacím z trhu velmi překvapivě – přihlásil jediný zájemce, Olma z holdingu Agrofert ministra financí Andreje Babiše. Zakázku za 32 milionů také získala, dalších šest částí tendru ale správa musela kvůli naprostému nezájmu zrušit. Nyní proto tendry vyhlašuje znovu.

Jak to dopadne tentokrát?

Mlékárenské firmy a Potravinářská komora byly tehdy výsledkem tendru velmi zklamány. Tím, že se přihlásila jen Olma, navíc vznikl problém. Kdyby se nikdo nepřihlásil, mohla by správa vyhlásit tendry znovu s mírnějšími podmínkami. Pokud se ale někdo přece jen přihlásil, správě nezbývalo než tendr vyhlásit za obdobných, podle mlékárenských firem nevýhodných podmínek.

„Se správou hmotných rezerv jsme v pravidelném kontaktu a celou věc jsme s nimi konzultovali. Nicméně jí nezbývalo kvůli účasti Olmy vypsat tendr tak, jak jej vypsali, protože jim to zákon neumožňuje jinak,“ řekl prezident Potravinářské komory a exministr zemědělství Miroslav Toman.