Poláci vracejí úder. V kuřecím mase původem z Česka dovezeném do Polska se objevila salmonela. Upozornil na to polský agrární web Cenyrolnizce.pl. Ten si zároveň neodpustil rýpnutí, že Češi „zveřejňují rozsáhlé informace o salmonele z Polska“, ale když se objeví v jejich mase, tak mlčí.
Unijní Systém včasného varování pro nebezpečné potraviny a krmiva (RAFF) vydal upozornění o salmonele v českém kuřecím masu 8. července. Podle zprávy se produkt již na trhu nenachází. Infikovaný byl bakterií Salmonella entetica sérotypu enteritidis. „Tyto patogeny jsou jednou z nejčastějších příčin otravy jídlem u lidí, v extrémních případech dokonce dosahují sepse a infekce vnitřních orgánů,“ uvádí polský web.
Zároveň si stěžuje, že česká veřejnost o kontaminaci masa nebyla informována, přitom když se objeví salmonela v kuřecím mase z Polska, jsou toho „plné zprávy“.
Polsko dlouhodobě tvrdí, že ze strany Česka jsou vůči jeho masu vyvíjena přílišná omezení. Dovozci musí od dubna nechávat dělat v individuálních případech rozbory, zda je maso v pořádku. Krok byl zaveden poté, co veterináři zjistili kontaminaci salmonelou v 11 dodávkách kuřecího masa z Polska.
Od konce února do konce března navíc platila mimořádná opatření. Mohl za to jednak nález salmonely v 700kilogramové zásilce hovězího z Polska a jednak informace o dovozu masa z jatek v Mazovském vojvodství, kde se porážely nemocné krávy. Česko nakonec od plošných kontrol upustilo po tlaku Evropské komise.