Vína bude dost, ale průměrné kvality, říkají vinaři

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Ales Hudsky

Vinaři letos očekávají vyšší úrodu než loni, kdy se příliš hroznů neurodilo, a zhruba stejnou či mírně vyšší, než činí několikaletý průměr posledních let.

Tuzemští vinaři loni podle statistiky sklidili 59 990 tun hroznů, což bylo o třetinu méně než v roce 2011. Letošní počasí přitom nejprve celou vegetaci zpozdilo o asi dva až tři týdny, avšak vlivem tepla v průběhu července a srpna to příroda dohnala. Pěstitelé tak již sklidili první rané odrůdy jako Irsai Oliver. Zahájení sklizně prvních moštových odrůd svaz vinařů očekává po 10. září.

„Vinaří očekávají dobrou sklizeň ve smyslu množství, a to na úrovni asi pěti až šesti tun na hektar, což odpovídá desetiletému průměru ve výši asi 650 000 hektolitrů,“ řekl deníku E15 tajemník Svazu vinařů Martin Půček. Letos vinaři po loňské nepříliš dobré úrodě víno zdražili až o deset procent. Při letošní lepší úrodě by se ceny měnit neměly. „Očekáváme zachování cen na stávající úrovni,“ podotkl Půček.

Letošní rok bude pro velké vinaře nadprůměrný

Vyšší úrodu než loni očekávají i velcí hráči na trhu. „Letos očekáváme minimálně o deset procent vyšší úrodu, než v loňském roce. Přesto se dá říct, že to bude rok spíše průměrný nebo jen lehce nadprůměrný,“ uvedl generální ředitel Vinných sklepů Valtice Marek Šťastný.

Znovín Znojmo očekává na čtyřech stovkách vlastních vinic i na vinicích, od jejichž majitelů hrozny vykupuje, mírně nadprůměrnou úrodu co do množství, někde na úrovni roku 2011. „Z pohledu cukernatosti, tedy sladkosti hroznů, uvidíme. Předpověď slunečných dnů je pozitivní,“ podotkl šéf Znovínu Pavel Vajčner.

Skupina Bohemia Sekt předpokládá, že letos zpracuje minimálně 8,5 milionu kilogramů hroznů, tedy zhruba o tři miliony kilogramů více než loni. „Po několika podprůměrných letech bychom ale potřebovali několik nadprůměrných sklizní za sebou,“ míní jednatel největšího výrobce šumivých vín v Česku Ondřej Beránek.