Vinařský byznys J&T angažoval slavného francouzského someliéra

Slavný someliér Jonathan Maltus

Slavný someliér Jonathan Maltus Zdroj: Maltus.com

Slavný someliér Jonathan Maltus
Slavný someliér Jonathan Maltus
Slavný someliér Jonathan Maltus
4
Fotogalerie

Vinařský holding investiční skupiny J&T se spojil s významnou kapacitou v oboru. Od dubna je členem představenstva J&T Wine Holding vinař a someliér Jonathan Maltus. Odborník a byznysmen z oblasti francouzského Bordeaux v oboru proslul jako jeden z mála nositelů řádu britského impéria, který mu v roce 2016 udělila britská královna Alžběta II.

„Naše aktivity v oblasti vinařství neustále rozvíjíme,“ uvedla mluvčí skupiny J&T Monika Veselá. Blíže Maltusovo angažmá odmítla komentovat. Vinařský byznys J&T o sobě dal naposledy vědět koncem loňského roku, kdy převzal prémiové moravské vinařství Reisten. To se v kraji pod Pálavou zaměřuje na produkci nejkvalitnějších vín. Prodávajícím jsou Templářské sklepy Čejkovice. Už předloni pak J&T koupila jihomoravské Vinařství Kolby.

Vinařský holding J&T přitom už dříve avizoval, že vedle akvizic v domácích vinařských destinacích se nebrání ani nákupům ve světě. Maltus se svým týmem hospodaří na více než padesáti hektarech vinic v centru vinařské oblasti Saint Emilion Grand Cru, jehož středobodem je zámeček Chateau Teyssier. Maltus je zároveň v byznysu znám jako jeden z takzvaných garážistů, jak se říkalo vinařům, kteří v devadesátých létech minulého století vnesli do výroby vína v kultovním regionu Bordeaux moderní prvky.

Kvůli vinařským akvizicím založila J&T specializovanou firmu se základním kapitálem devět set milionů korun už v roce 2017. Spolumajitel skupiny J&T Patrik Tkáč je rovněž spoluvlastníkem vydavatele deníku E15. Vinný byznys skupiny skončil v loňském roce s bezmála milionovou ztrátou, o rok předtím byla ztráta necelých pět set tisíc korun.