Českým zákonem se v cizině nikdo nemusí řídit, kritizuje normu proti dvojí kvalitě opozice

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD)
Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO)
3
Fotogalerie

Vládní kabinet dal zelenou novele zákona o potravinách, která mimo jiné zakazuje takzvanou dvojí kvalitu potravin. Návrh ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD) konkrétně zapovídá uvádět na český trh potraviny “označené zdánlivě totožně s potravinou uváděnou na trh v jiném členském státě Evropské unie, ačkoliv potravina uváděná na trh v České republice má odlišné složení nebo vlastnosti”, jak dříve informoval deník E15. Odsouhlasený návrh kritizuje opoziční ODS, naopak z KDU-ČSL zní spíše chvála.

“Ministerstvo zemědělství provádí implementaci evropské směrnice do novely zákona o potravinách. Logicky se to nabízí, když se zákon o potravinách otvíral i z jiných důvodů,” uvedl exministr zemědělství a člen zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Marian Jurečka (KDU-ČSL). “Nemyslím si, že by bylo možné dělat něco víc,” doplnil. 

Návrh se naopak nezamlouvá místopředsedkyni zemědělského výboru Veronice Vrecionové (ODS). “Neumím si představit, jak budou kontroloři (Státní zemědělská a potravinářská inspekce - pozn. red.) zjišťovat, jaké zboží se prodává třeba ve Francii. Naší legislativou se v zahraničí nikdo nemusí řídit,” řekla. Poukázala také na obtížnou vymahatelnost pokut. Za porušení zákona chce ministerstvo pokutu až padesát milionů korun, kterou budou platit obchodníci. 

Tomanova stranická kolegyně Olga Sehnalová, která zákaz odlišné kvality potravin i obecně zboží v různých státech EU dlouhodobě prosazovala v europarlamentu, je přesvědčená, že by měl následovat další postup. “Určitě to není úplně řešení. Je třeba se zaměřit na způsob značení, aby ze zákazu nebyl možný nějaký únik,” vysvětlila europoslankyně. Návrh ale označila za “krok správným směrem”.

Způsob, jakým řeší dvojí kvalitu evropská směrnice o nekalých obchodních praktikách, kritizovali v minulosti zástupci Česka včetně Sehnalové. Ta ji označila dokonce za “legalizaci dvojí kvality”. 

Zákaz dvojí kvality u veškerého zboží, které kromě potravin zahrnuje například prací prášky a další drogistické zboží, má vyřešit novela zákona o ochraně spotřebitele od ministerstva průmyslu a obchodu. Ta také v pondělí úspěšné prošla u vládní koalice.

Na rozdíl od návrhu ministerstva zemědělství nechává rezort průmyslu možnost, aby rozdíl v kvalitě u výrobků mohl být, pokud to bude “odůvodněno oprávněnými a objektivními skutečnostmi“. Vyplývá to z materiálu MPO, který má E15 k dispozici.

“Ustanovení v principu odpovídá budoucí právní úpravě EU (směrnici o nekalých obchodních praktikách musí ještě schválit Rada Evropské unie - pozn. red.),” uvádí jako jeden z důvodů zmíněný materiál. Premiér Andrej Babiš (ANO) znění evropské směrnice, které se podobá návrhu MPO, v minulosti opakovaně kritizoval jako mírné.