Potravináři se obávají špatné úrody, viníkem je sucho

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Traktor Kirovec K-744R
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Ječmen, pšenice, hrách, kukuřice nebo mák, to všechno jsou na jaře seté plodiny, které kvůli suchu začínají dělat starosti jak pěstitelům, tak zpracovatelům. „Pokud bude květen srážkově výrazně nadprůměrný, můžeme doufat, že úroda alespoň u některých komodit nebude úplně špatná,“ říká Milan Baťha, ředitel nákupu společnosti Orkla Foods Česko a Slovensko, pod kterou se loni sloučily firmy Hamé a Vitana.

„Dá se s určitostí říci, že sucho v jarních měsících neprospívá ani sladovnickému ječmeni, ani chmelu,“ připomíná vrchní sládek Pivovarů Staropramen Zdeněk Lux. Dvojka na českém pivním trhu se snaží problém řešit. „Odborníci navrhují, aby se začal více využívat ječmen ozimý. Řada jeho odrůd ovšem nemá potřebnou sladovnickou kvalitu,“ dodává sládek. 

Na horší úrodu se připravuje také Orkla Foods. „Samozřejmě se už dnes snažíme dopředu si rezervovat u našich tuzemských dodavatelů co možná nejvyšší množství z letošní sklizně,“ upozorňuje Baťha. Nevylučuje také zdražení výrobků, mezi které patří chlazené a trvanlivé potraviny od Hamé.

Oba potravináři však zdůrazňují, že na konkrétní dopady na sklizeň je třeba si počkat. „Bylo by předčasné vyvozovat jakékoli závěry. Bude záležet na dalším vývoji počasí,“ uvedla mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Rozhodující bude podle zemědělců květen. „Musí napršet ještě alespoň čtyřicet milimetrů srážek do konce měsíce k těm, co napadly. Kdyby už do konce května žádné nespadly, byl by důvod k obavám,“ vysvětlil prezident Agrární komory Zdeněk Jandejsek. „Nějaká voda přišla, ale nerovnoměrně. Jsou regiony, kde je v půdě stále extrémní sucho, zejména na střední Moravě a v Polabí,“ upozornil předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha.

Další vývoj počasí si ředitel hydrologie Českého hydrometeorologického ústavu Jan Daňhelka netroufá odhadovat. „Šance na výskyt průměrných, nadprůměrných i podprůměrných srážek vidí modely, které zpracovávají světová meteorologická centra, jako vyrovnané,“ řekl.

Duben ale podle něj byl na srážky lepší než loni. „V roce 2018 spadlo v dubnu méně než padesát procent dlouhodobého srážkového normálu. Letos je to 57 procent normálu,“ vysvětlil. Problém ale spatřuje v tom, že se kvůli opakovanému suchu nestačí doplňovat zásoby v půdě a v podzemních vodách. Jejich stavy jsou oproti loňsku horší.

„Zatímco v roce 2018 ke konci dubna byl stav silného či mimořádného sucha zaznamenán v 51 procentech sledovaných vrtů a v 55 procentech pramenů, nyní je to v 80 procentech vrtů a 66 procentech pramenů,“ dodal. 

Sadu projektů, které mají mimo jiného pomoci zadržet vodu v půdě, představilo v úterý ministerstvo zemědělství a ministerstvo životního prostředí.

Opatření proti suchu vyjdou na miliardy

Vláda plánuje v následujících deseti letech vložit do propojování vodárenských soustav 24 miliard korun, uvedl v úterý po jednání Národní koalice pro boj se suchem premiér Andrej Babiš (ANO). Nejvíce peněz má směřovat do Středočeského a Jihočeského kraje. Do obnovy vodovodů stát investuje šest miliard korun. Tyto projekty jsou zahrnuty v národním investičním plánu. Další peníze bude možné čerpat z evropských fondů, dohromady v následujícím desetiletí půjde na řešení problematiky vody padesát miliard korun.