Ze Sedlčan odchází tradiční mlékárna. Město chce získat nového investora

Areál mlékárny v Sedlčanech

Areál mlékárny v Sedlčanech Zdroj: ČTK

Areál mlékárny v Sedlčanech
Areál mlékárny v Sedlčanech
3
Fotogalerie

Vedení Sedlčan na Příbramsku bude usilovat o to, aby areál místních mlékáren, který opouští společnost Savencia Fromage & Dairy Czech Republic, nezůstal ladem. Město je připraveno pomoci při jednáních se zájemci o koupi. Zároveň nepřestává věřit v možnost, že firma svůj záměr přehodnotí. 

O věci chce radnice jednat se zástupci ministerstev průmyslu a zemědělství, Hospodářské komory a informovat o svém postoji hodlá také francouzské velvyslanectví, řekl ve čtvrtek novinářům místostarosta Miroslav Hölzel (ODS). Generální ředitel firmy Miroslav Maňásek řekl, že se nebrání žádné spolupráci.

Savencia minulý týden oznámila, že chce sedlčanskou výrobu kvůli zvýšení efektivity do roka a půl postupně přesunout do závodu v Hesově na Havlíčkobrodsku. V Sedlčanech pracuje téměř tři sta lidí. Zaměstnanci dostanou nabídku pracovat v Hesově nebo v dalším výrobním závodě Savencie v Hodoníně. Odcházejícím lidem chce firma vyplatit nadstandardní odstupné.

Město zprávy o konci tradiční výroby sýrů znepokojily. O záležitosti ve středu jednali radní za účasti zastupitelů a radnice chce vše ještě probrat se zástupci firmy či odborů. Starosta Jiří Burian (ODS) už kontaktoval jednoho z českých členů správní rady společnosti a obrátil se i na dodavatele mléka a úřad práce.

Podle vedení radnice je jasné, že město nemůže mít na rozhodnutí vycházející ze strategického plánu firmy žádný vliv. "Starosta se snaží spíš vahou své senátorské funkce působit alespoň v tom směru, aby ten areál nezůstal nějakým brownfieldem, vybydlenou plochou, aby se ho společnost Savencia snažila v nejlepším případě i s lidmi prodat nějakému zájemci o potravinářskou výrobu nebo aby ho aspoň získal vlastník, který by tam něco provozoval," uvedl Hölzel.

Maňásek ČTK řekl, že se žádné spolupráci nebrání. "Určitě budeme hledat všechna nejlepší řešení, abychom sociální dopad toho projektu maximálním způsobem zmírnili. Jsme otevřeni jakékoliv spolupráci, před ničím se neuzavíráme," řekl.

Výroba má být snižována postupně, ukončení je plánováno příští rok v květnu. Firma chce zachovat vazby na dodavatele mléka, volné prostory hodlá nabídnout pro jinou výrobu. Podle radnice se objevily zprávy, že pozemky pod závodem jsou už několik let zatíženy exekucí, což by podle ní prodej zkomplikovalo.

"Údajně je to za ztrátu, která vznikla hodonínskému závodu, když se jim v Itálii ztratil kamion s máslem," uvedl Hölzel. Podle Maňáska ale bylo vše dávno odblokováno a pozemky nejsou nijak zatížené. "Ukradli nám kamion s máslem a my jsme to samozřejmě nezaplatili, protože jsme máslo v životě neviděli. Ale to už je všechno vyřešené," dodal.

Sedlčanská mlékárna zahájila výrobu v 50. letech minulého století, sýr Hermelín byl zpočátku vyráběn pouze ručně v malém množství. V roce 1981 byla uvedena na trh Lučina.

V letech 1963 až 1991 patřila mlékárna podniku Laktos, v roce 1992 byla přeměna na akciovou společnost Povltavské mlékárny. Od roku 1996 je závod součástí francouzské skupiny Bongrain. Od roku 2016 mlékárenské podniky ze Sedlčan, Hodonína a Přibyslavi vystupují pod jednotným názvem Savencia. Změna názvu měla podpořit mezinárodní viditelnost firmy.