Zemědělská půda výrazně zdražuje, začíná jí být málo

Pole - ilustrační foto

Pole - ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Největší banka financující farmáře GE Money Bank (dříve Agrobanka) odhaduje, že letos poprvé poskytne úvěry na nákup zemědělské půdy v částce přesahující miliardu korun. Za posledních pět let se suma, kterou GE Money Bank poskytla na nákup polí a luk, zvýšila pětkrát. Důvodem je nejen rostoucí zájem zemědělců, kterým se daří, ale i stále rostoucí cena zemědělské půdy.

„Podobný růst očekáváme i nadále. Další investice přinese i nové kolo dotačního Programu rozvoje venkova,“ uvedl ředitel sektoru zemědělství GE Money Bank Mojmír Severin. Z programu rozvoje venkova by zemědělci měli v novém programovém období EU do roku 2020 dostat celkem až 5,4 miliardy korun.

S vyšší poptávkou po půdě stoupá i zájem farmářů o financování nákupu techniky. „Zemědělci si půjčují častěji a s větší intenzitou, pokud jsou pro daný druh investice dostupné dotační tituly. Případ nákupu zemědělské půdy není výjimkou,“ doplnil mluvčí Komerční banky Michal Teubner. Jako příklad uvedl rok 2012, kdy pro nákup půdy nebyla dostupná žádná podpora.

V průběhu roku 2013 ale začal Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond poskytovat dotace na úroky z úvěrů na nákup zemědělské půdy a zájem o její nákup u banky podle něj výrazně vzrostl. „V roce 2014 jsme pak financovali nákup půdy s využitím právě úrokové dotace fondu ve více než dvojnásobné výši oproti roku 2013,“ uvedl.

Úvěry na půduÚvěry na půdu | E15

S nárůstem úvěrů ale souvisí i neustále rostoucí cena zemědělské půdy, které začíná být nedostatek. Na tom se podle hlasů z trhu podílí i to, že kromě zemědělců a investorů začaly nakupovat pozemky i církve s cílem scelit polnosti získané v restitucích.

„Je možné očekávat, že rozsah obchodované půdy bude v příštích letech stagnovat, případně mírně klesat,“ uvedlo ministerstvo zemědělství v zatím poslední dostupné výroční zprávě o oboru za loňský rok.

„Odhad se opírá o pozorovaný trend, který souvisí zejména s postupným ukončováním převádění státní půdy privátním subjektům,“ dodal úřad. Podle propočtů realitního serveru Farmy.

Cena půdyCena půdy | E15

Cena za hektar zemědělské půdy roste bez velkých výkyvů. Loni dosáhla v průměru téměř 140 tisíc korun za hektar, což je více než dvojnásobek částky z roku 2004 v době vstupu České republiky do Evropské unie.

Podle odhadů serveru přitom sice zemědělci tvoří nejpočetnější skupinu zájemců o nákup půdy, podle výše realizovaných obchodů v korunách jsou největší skupinou dlouhodobí nezemědělští investoři.

„Investice do zemědělské půdy je aktuálně vnímána jako atraktivní alternativní investice a bezpečné dlouhodobé uložení prostředků,“ uvedli již dříve zástupci společnosti.