Potvrzeno: Španělsko se vymanilo z dvouleté recese

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: Gilad Rom

Oficiální makroekonomická data potvrdila, že se španělská ekonomika po dvou letech dostala z recese. Hrubý domácí produkt čtvrté největší ekonomiky eurozóny se zvýšil o 0,1 procenta po stejně velkém poklesu v předchozím čtvrtletí.

Španělská centrální banka již předpověděla, že domácí ekonomika bude ve čtvrtém čtvrtletí pokračovat v oživení. Země se však nadále potýká s vysokou nezaměstnaností, která patří spolu s Řeckem k nejvyšším v Evropské unii. Může tak jít o velmi optimistický odhad, protože meziročně španělská ekonomika ve třetím čtvrtletí klesla o 1,1 procenta.

Propad byl ale menší než původní odhady, které počítaly se snížením o 1,2 procenta. Meziroční tempo poklesu zpomalilo i ve srovnání s obdobím od dubna do června, kdy se HDP meziročně snížil o 1,6 procenta.

Obecně platí, že ekonomika je v recesi, pokud dvě čtvrtletí za sebou zaznamená mezičtvrtletní pokles HDP. Španělská ekonomika klesala nebo stagnovala každý rok od kolapsu realitního sektoru v roce 2008. V recesi strávila většinu z posledních čtyř let, naposledy se do ní dostala na začátku roku 2011.