PPF hlásí první ztrátu v historii: Prodělala 7,42 miliardy korun

Skupina PPF zesnulého Petra Kellnera loni vykázala ztrátu 291 milionů eur.

Skupina PPF zesnulého Petra Kellnera loni vykázala ztrátu 291 milionů eur. Zdroj: Michael Tomeš/E15

Skupina PPF zesnulého Petra Kellnera loni vykázala ztrátu 291 milionů eur (7,42 miliardy korun), zatímco o rok dříve dosáhla čistého zisku 1,005 miliardy eur (25,5 miliardy korun).

PPF dosáhla ve druhém pololetí zisku 93 milionů eur (2,4 miliardy korun), zatímco v tom prvním byla ve ztrátě 384 milionů eur (9,5 miliardy korun). Návrat k ziskovosti během koronavirové pandemie umožnilo největší tuzemské investiční skupině rozkročení do různých oborů a regionů.

Příčinou nejvyšší ztráty v historii PPF je koronavirová pandemie, která tvrdě zasáhla finanční část největší tuzemské investiční skupiny PPF. V minulém roce spadla totiž skupina PPF Financial Holdings (PPF FH), která zastřešuje finanční byznys skupiny, do astronomické ztráty ve výši 555 milionů eur, což v korunách odpovídá sumě 14,3 miliardy.  Nedařilo se zejména skupině Home Credit, které poskytuje spotřebitelské úvěry.   

"Negativní ekonomické prostředí způsobené pandemií se soustředilo v odvětví spotřebitelského úvěrování. V rámci finanční divize skupiny se naopak výrazná odolnost vůči vnějším šokům a současně schopnost dalšího růstu projevila v korporátním i retailovém bankovnictví," uvedla finanční ředitelka PPF Kateřina Jirásková.

Jirásková je zároveň členkou nově zřízeného čtyřčlenného řídicího výboru skupiny. Byl ustaven po březnové tragické smrti zakladatele a hlavního akcionáře PPF Kellnera.

Strategie geografické a oborové diverzifikace PPF loni podle ní prošla tvrdým testem a prokázala, že umí tlumit dopady pandemických událostí na konsolidované výsledky skupiny. "Již v druhém pololetí loňského roku jsme se dokázali vrátit k ziskovosti a vytvořit tak zdravý základ pro další rozvoj a posílení našich společností v době konjunktury," tvrdí Jirásková.

PPF se do ztráty propadla loni poprvé za svou třicetiletou historii. Podle Jiráskové je to třeba hodnotit v kontextu zisků dosažených v předchozích letech. "Celkový čistý zisk skupiny v letech 2011 až 2020 činil 5,5 miliardy eur (140 miliard korun), zatímco hodnota aktiv PPF za stejné období vzrostla téměř trojnásobně na 39,7 miliardy eur (1,01 bilionu korun),“ upozornila.

Skupina PPF investuje do řady odvětví, od finančních služeb přes telekomunikace, média, biotechnologie, nemovitosti až po strojírenství. PPF působí v Evropě, Asii a Severní Americe. Celosvětově na konci roku 2020 zaměstnávala více než 94 tisíc lidí.

Skupina PPF má svoji korporátní vlastnickou a řídicí strukturu v Nizozemsku. Majoritním vlastníkem PPF Group byl až do své smrti nejbohatší Čech Petr Kellner, který podle výroční zprávy společnosti ovládal 98,93 procenta PPF. Nyní tento podíl přejde na Kellnerovy dědice, které už skupina PPF uvádí jako hlavní akcionáře.