Airbus a Boeing mají objednávky na nové modely, přestože trh prochází útlumem

Boeing 737 MAX

Boeing 737 MAX Zdroj: Boeing

Airbus A320neo
Airbus A320neo
Airbus A320neo
142 letounů A380neo si objednaly aerolinky Emirates. Jinak má ale Airbus velké potíže sehnat pro svá obří letadla kupce.
Airbus je posledních čtyřicet let jedním ze vzácných příkladů evropské spolupráce.
12
Fotogalerie

Dva největší světoví výrobci civilních letadel, americký Boeing a evropský Airbus, zahájili mezinárodní aerosalon u Paříže oznámením velkých zakázek. Boeing představil nový model svého nejprodávanějšího letounu, který by měl oživit slábnoucí trh civilního letectví. Aerosalon na letišti Le Bourget otevřel nový francouzský prezident Emmanuel Macron, který na něj přiletěl vojenským letadlem od Airbusu.

Po letech silného růstu zakázek, podníceného zvýšenou poptávkou po létání a nabídkou úspornějších letadel, nyní trh vstupuje do útlumu. Výrobci se začali soustředit na plnění napjatých harmonogramů dodávek a ambiciózních plánů výroby, uvedla agentura Reuters.

Boeingu se ale na začátku aerosalonu představením nového modelu 737 MAX 10 podařilo podnítit vlnu zájmu. Firma uvedla, že na nový model získala více než 240 zakázek a nákupních příslibů od nejméně deseti zákazníků. "MAX 10 dá zákazníkům za jejich peníze více a dodá trhu energii," řekl na oficiálním představování šéf Boeingu Dennis Muilenburg.

Typ 737 pro krátké a střední vzdálenosti se na zakázkách Boeingu tradičně podílí téměř polovinou a je nejrozšířenějším letounem na světě. Novým a úspornějším modelem chce Boeing zaplnit mezeru ve své nabídce, která vznikla, když Airbus v minulých letech slavil úspěch s konkurenčním a úspornějším strojem A321neo.

Airbus hned nato kontroval zakázkou leasingové společnosti GECAS na 100 letounů A320neo v katalogové hodnotě 10,8 miliardy dolarů (253 miliard korun). Šéf prodeje Airbusu John Leahy zároveň naznačil, že většina zájmu o konkurentův nový stroj MAX 10 pochází od dosavadních zákazníků Boeingu, kteří si objednali starší model MAX 9 a nyní tyto zakázky přeobjednávají.

Podívejte se, jak se v Praze montují dveře do airbusů:

Video placeholde

Výroba dveří do airbusů ve firmě Latecoere • Jan Stuchlík, František Kára

Zdroje Reuters z odvětví letecké techniky tvrdí, že Airbus brzy oznámí velkou zakázku na A321neo a na své širokotrupé letadlo A350-900.

Zatímco poptávka po civilních letadlech slábne, po letech útlumu se naopak objevují známky rostoucího zájmu o vojenské letouny. Americký Lockheed Martin jedná podle zdrojů Reuters o prodeji 440 bojových letounů F-35 skupině 11 zemí. Byla by to dosud největší objednávka na letoun, který se firma chystá na aerosalonu představit veřejnosti.