Airbus prodá část obranného byznysu, nechá si vojenská letadla a rakety

Airbus A400M

Airbus A400M Zdroj: I Wish I Was Flying, Flickr.com (CC BY-ND 2.0)

Airbus Group se zbaví části svého obranného podnikání. Firma hodlá prodat šest převážně technologických společností, jejichž souhrnné tržby dosahují dvou miliard eur. Do budoucna se má divize Defence and Space soustředit na vojenská letadla, rakety, jejich odpalovače a satelity.

Na prodej bude například softwarová společnost ESG, výrobce filtračních a chladicích zařízení pro letectví Fairchild Controls, výrobce leteckých simulátorů Rostock System-Technik či společnost AvDef zaměřující se na výcvik pilotů vojenských letadel. Airbus se také zbaví 49procentního podílu ve výrobci elektroniky pro ponorky Atlas Elektronik.

Tržby obranné divize dosáhly v loňském roce 14,4 miliardy eur, z toho elektronika tvořila 9 procent a komunikační, výzvědné a bezpečnostní technologie 18 procent. V centru zájmu obranné divize zůstanou konsorcia Eurofighter a MBDA, vyvíjející stíhačky a střely, stejně jako vlastní vojenský transportní letoun A400M.

Airbus se snahou o zjednodušení nabídky staví proti svým dosavadním rozhodnutím. Ještě pod jménem EADS skupina v reakci na světovou finanční krizi diverzifikovala své podnikání v oblasti bezpečnostního průmyslu. Firma se také zbaví zátěže tvořené investicemi do vývoje vojenské elektroniky, ve které ztrácí na konkurenci.

Šéf obranné divize Bernhard Gerwert očekává první nabídky ke konci roku, první dohody o prodeji by mohly být uzavřeny na začátku roku 2015. Podle německých médií bude zájem především o německou Atlas Elektronik, nabídky by mohly předložit například francouzský Thales či německý Rheinmettal. Gewert ale hodlá nejprve jednat s majoritním vlastníkem Atlasu, společností ThyssenKrupp.

Skupina Airbus se stejně jako další výrobci už několik let potýká s rozpočtovými škrty evropských vlád ve výdajích na obranu. Tehdejší EADS na to reagovala snahou o spojení s britskou BAE Systems. Dohodu ale zablokovala německá vláda.

To spolu se silným růstem prodejů dopravních letadel vedlo k tomu, že EADS opustila svou dlouhodobou strategii vyvážených tržeb z civilního a obranného podnikání. Následovalo přejmenování na Airbus Group podle nejúspěšnější divize a rozhodnutí restrukturalizovat podnikání v obranném a vesmírném průmyslu.