Akcie ČEZu spadly na osmileté dno, důvodem jsou ceny elektřiny

ČEZ

ČEZ Zdroj: profimedia.cz

Akcie ČEZ v pátek klesly o 2 procenta a poprvé od června 2005 se obchodovaly pod hranicí 450 korun, když na ně dopadaly slabší ceny elektrické energie.

„Objevují se prodejci a je taky nízká likvidita a slabý zájem, takže ten pohyb přichází za nízkého objemu,“ řekl nejmenovaný pražský makléř. „Největším zdrojem obav jsou ceny elektřiny,“ nechal se slyšet.

Vývoj akcií ČEZu na pražské burze za posledních pět letVývoj akcií ČEZu na pražské burze za posledních pět letVývoj akcií ČEZu na pražské burze za posledních pět let.

Analytici: bude líp

Trh je však vůči akciím ČEZu přehnaným pesimistou. I přes osmileté dno má cena akcií v dlouhodobém horizontu potenciál k růstu. Analytici Goldman Sachs zmiňují i růst ve výši 36 procent, jak uvedl před časem web patria.cz. Analytici tak doporučují titul koupit díky lepšímu výhledu pro elektřinu.

Za další pozitivium pro ceny akcií ČEZ považují analytici brzké vyjasnění situace ohledně rozšíření jaderné elektrárny Temelín. „Protahující se nejistota ohledně této investice odráží pokračujícízměny ve vedení České republiky a debatu ohledně ekonomického rozměru investice,“ uvádějí analytici Goldman Sachs.

Vzhledem k aktuální politické situaci by se mohla situace s Temelínem vyřešit nejdříve v příštím roce.