Akcie firem Hyundai a Kia prudce padají. Automobilky popřely dohodu se společností Apple

Fanouškovské návrhy iCar.

Fanouškovské návrhy iCar. Zdroj: Franco Grassi

Fanouškovské návrhy iCar.
Fanouškovské návrhy iCar.
Fanouškovské návrhy iCar.
Fanouškovské návrhy iCar.
Fanouškovské návrhy iCar.
20
Fotogalerie

Akcie jihokorejských automobilek Hyundai a Kia v pondělí prudce oslabily v reakci na jejich oznámení, že s americkou společností Apple nejednají ohledně vývoje nového autonomního vozu. Akcie Hyundai během pondělí odepsaly přes šest procent, Kia dokonce patnáct. 

Vyjádření obou korejských firem bylo téměř totožné. „Hyundai má nabídky ohledně spolupráce na autonomní technologii od mnoha firem, veškerá jednání jsou však zatím ve zcela rané fázi. Nic nebylo rozhodnuto,“ cituje CNBC vyjádření firmy Hyundai. „Společnost v této oblasti nejedná s firmou Apple,“ dodala firma. Kia, druhá největší automobilka v zemi, se vyjádřila podobně. 

Společnost Hyundai přitom minulý měsíc oznámila, že s americkým technologickým gigantem začala vyjednávat. Své oficiální vyjádření následně změnila a zmínku o Applu v upravené verzi vynechala. I přesto však akcie díky spekulacím vystřelily vzhůru.  

Minulý týden se zdálo, že je rozhodnuto, když CNBC uvedla, že podle jejich zdrojů je Apple s korejským konsorciem Hyundai-Kia před klíčovým podpisem. Americká firma měla podle nepotvrzených informací vyrábět svůj vůz v továrně skupiny Hyundai v americké Georgii. 

Nyní je zas všechno jinak, a na akciových trzích proto dochází ke korekci. Sung Yop Chung, analytik pro asijský automobilový trh ze společnosti Daiwa Capital Markets se navíc domnívá, že akciový výplach není u konce.

„Vzhledem k tomu, jak obě společnosti jednoznačně zdůraznily, že na žádném novém voze se společností Apple nespolupracují, mohou akcie firmy Kia ztratit klidně i třicet procent,“ míní Yop Chung. Akcie obou firem jsou totiž stále mnohem výše, než byly v době, kdy se o možné spolupráci s Applem začalo spekulovat.