Tesla koupila bitcoiny za desítky miliard. Kurz rekordně posílil, Žufánek lituje

Elon Musk se v poslední době začal pozitivně vyjadřovat o bitcoinu.

Elon Musk se v poslední době začal pozitivně vyjadřovat o bitcoinu. Zdroj: Reuters

Automobilka Tesla nakoupila bitcoiny za 1,5 miliardy dolarů (32,2 miliardy korun). Informuje o tom server CNBC. Podle agentury Bloomberg navíc Tesla plánuje přijímat kryptoměnu jako platební prostředek. Její kurz skokově posílil nad 43 tisíc dolarů, což představuje nové cenové maximum. Nápor obchodníků ale nevydržela řada globálních kryptoměnových burz, výpadek hlásily například Binance, Kraken či Crypto.com. Fungování postupně obnovily po několika desítkách minut.

Firma ve svém oznámení uvedla, že si pořídila bitcoiny k „získání větší flexibility při diverzifikaci své hotovosti a maximalizaci výnosů z ní“. CNBC připomíná, že Tesla převedla do bitcoinu poměrně významnou část svého jmění. Na konci roku společnost disponovala 19 miliardami dolarů.

Šéf Tesly a nejbohatší muž planety Elon Musk se v poslední době o bitcoinu několikrát pochvalně vyjádřil. „Fandím mu. Jsem na večírku sice pozdě, ale kryptoměnu podporuji,“ sdělil Musk nedávno na sociální síti Clubhouse. Na Twitteru navíc opakovaně vyjádřil podporu nejen bitcoinu, ale i parodické kryptoměně dogecoin.

Aktuální zpráva o akvizici bitcoinů ale podle CNBC k těmto aktivitám poutá pozornost, neboť řada analytiků se domnívá, že právě Muskova vyjádření byla do značné míry zodpovědna za zhodnocení digitálních měn.

Řada spekulantů nyní lituje, že kryptoměnu nenakoupili dříve, respektive že ji prodali příliš brzy. Jedním z nich je i známý český lihovarník Martin Žufánek.

„Byl jsem a stále jsem velkým zastáncem kryptoměn. O bitcoinech jsem toho v minulosti dost napsal. V minulém roce jsem kvůli stavbě baráku všechny prodal. Kdybych vydržel a prodal teď, tak jsem ty domy postavil skoro tři,“ napsal na Twitteru.

Tesla není první známou firmou, která kryptoměnu drží. Například byznysově-analytická MicroStrategy, s jejímiž akcemi se obchoduje na newyorské burze, už během loňského roku nashromáždila přes 70 tisíc virtuálních mincí.

Hlavní motivací podle šéfa MistroStrategy Michaela Saylora bylo získat pojistku před hrozbou inflace.

Zajímáte-li se o bitcoin a spol., připojte se do facebookové skupiny Kryptoměny E15 >>>

Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední kryptoměna světa, nezávislá na centrálních bankách. Loni se cena bitcoinu zhruba zečtyřnásobila.

Bitcoin v poslední době těžil hlavně z poptávky ze strany větších investorů. Významně mu pomáhá i politika centrálních bank a tisk dalších peněz pro boj s koronavirovou krizí, což vyvolává obavy ze zrychlení tempa růstu inflace.

Podle ředitele společnosti Bitstock.com Martina Stránského může cena nejznámější kryptoměny v nejbližších dnech nadále stoupat k hranici 50 000 dolarů za virtuální minci.

„Růstu pomáhají podobné zmínky známých investorů, které zvyšují důvěru v bitcoin. Zároveň je patrný i výrazný nárůst poptávky v Česku, který je proti prosinci více než dvojnásobný,“ řekl Stránský agentuře ČTK.

Bitcoin zažil prudký růst už v roce 2017, kdy se jeho cena zdvacetinásobila na téměř 20 tisíc dolarů.

V následujícím roce však bitcoin zažil strmý pád a jeho cena se ocitla až v blízkosti 3000 dolarů. Skeptici tvrdí, že situace se nyní opakuje. Prudké výkyvy ceny kryptoměny navíc označují za fundamentální chybu bitcoinu.

Jeho zastánci naopak oponují, že z dlouhodobého hlediska je mnohem důležitější zastropování počtů bitcoinů, což z něj dělá de facto deflační měnu.

Aktuální kurz bitcoinu:

Musk školí WallStreetBets

Ještě více než cenu bitcoinu se Muskovi podařilo „vyhnat“ kurz parodické kryptoměny dogecoin. Po víkendových tweetech její kurz posílil během 24 hodin o čtvrtinu na nový rekord.

Během pondělí se jeden dogecoin obchodoval za 0,075 dolaru. Před týdnem byl kurz poloviční, za poslední měsíc dokonce kryptoměna posílila o 640 procent.